Američtí krajané podpořili zákaz propagace komunismu

Podle Pavlaty si krajané na rozdíl od některých hlasů v České republice nemyslí, že na zákaz propagace komunismu je 16 let po sametové revoluci pozdě. Pavlata se ve Spojených státech setkal i s Josefem Mašínem, který se v 50. letech společně se svým bratrem Ctiradem postavil se zbraní v ruce proti komunistické diktatuře. Jejich jednání ovšem v České republice zůstává předmětem živých debat, protože při útěku na západ způsobili smrt policisty. Senát se v minulosti již několikrát pokusil podpořit vyznamenání bratrů Mašínů. Podle Pavlaty má Josef Mašín v úmyslu zúčastnit se konference o komunistických zločinech v Československu, která se bude konat začátkem listopadu v Bratislavě.

Josef Pavlata dále sdělil, že čeští krajané v USA se aktivně zajímají o politický vývoj v České republice, vyhledávají informace na internetu a někteří dokonce odebírají český tisk. "Jsou zcela informováni o parlamentní debatě, která se týká navrhovaného zákona o zákazu propagace komunismu. Jeho schválení by velmi uvítali", dodal Pavlata.

Senát schválil 6. října tohoto roku návrh novely trestního zákona, který by výslovně zakazoval propagaci komunismu a nacismu jako politických hnutí, která ohrožují lidská práva a svobody. Za porušení tohoto zákona by hrozil trest odnětí svobody v délce až osmi let. Návrh novely, který předložil senátor Martin Mejstřík, podpořilo 41 z 53 přítomných senátorů. Předloha počítá s tím, že za propagaci uvedených ideologií by se považovalo i "přijetí označení politického uskupení s takovýmto názvem". V praxi by to znamenalo, že například KSČM by se musela přejmenovat a vypustit z názvu slovo komunistická. Novelu trestního zákona podporuje i petice "Zrušme komunisty", kterou již podepsalo přes 50 000 českých občanů.

Parlamentní debaty o zákazu propagace komunismu trvají už léta. Podobná norma, která měla postavit komunisty mimo zákon, už byla přijata v roce 1992, ale tehdy zákon zrušil Ústavní soud. Návrh na důraznější postup státních orgánů při stíhání projevů fašistické a komunistické ideologie se dostal na přetřes znovu o sedm let později, ani tehdy se nesetkal s úspěchem. Návrh novely podporují především pravicoví zákonodárci. Vzhledem k tomu, že v Poslanecké sněmovně má převahu levice, bude normu obtížné prosadit.

IVA MASAŘÍKOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | svět - svet