KLDR nechce Česko v komisi dohlížející na příměří

Zaorálek doprovázený skupinou poslanců v úterý zahájil návštěvu Jižní Koreje, odkud se v rámci své asijské cesty přesune ještě do Mongolska.

Česká delegace se se švédskými a švýcarskými zástupci Dozorčí komise neutrálních zemí, monitorujících příměří mezi oběma korejskými státy po válce z let 1950 až 1953, setkala na hraničním přechodu Pchanmundžom v demilitarizované zóně.

Bývalé komunistické Československo působilo od vytvoření Dozorčí komise v roce 1953 spolu s Polskem v tomto orgánu jako zástupce KLDR, zatímco důstojníci Švédska a Švýcarska reprezentovali Jižní Koreu. Po rozpadu východního bloku využil Pchjongjang rozdělení Československa jako záminky k nesouhlasu s Českou republikou jako nástupnickým státem po ČSFR v komisi, přestože se na tom Česko a Slovensko dohodly. Vzápětí KLDR zablokovala i činnost Polska.

Symbolická činnost komise

O možnosti návratu České republiky do komise jednal Zaorálek se severokorejskými představiteli v pondělí, ti však takovou myšlenku zcela vyloučili. Z jejich hlediska to nepřipadá v úvahu, tlumočil dnes stanovisko Pchjongjangu předseda Sněmovny zástupcům Dozorčí komise, jejíž činnost je v posledních deseti až 15 letech spíše jen symbolická.

Politologové uvádějí, že Pchjongjang nemá o existenci Dozorčí komise zájem a že jeho postoj odpovídá tradiční severokorejské strategii omezování komunikace na minimum. Mnohostranný mechanismus dialogu odmítá Severní Korea stejně tak v jaderné otázce: loni v červnu odstoupila z šestistranných rozhovorů o svém nukleárním programu a návrat k nim nadále odmítá.

Následující dny stráví česká poslanecká delegace v Jižní Koreji. Nejvyšším představitelem České republiky, který Jižní Koreu navštívil, byl v roce 1994 tehdejší premiér a současný prezident Václav Klaus. V roce 2001 jej následoval jeho nástupce ve funkci předsedy vlády Miloš Zeman.

NOVINKY

obsah | svět - svet