Český diplomat prověří záhadný výbuch v KLDR

Diplomaté z osmi zemí včetně České republiky odjedou ve čtvrtek na místo záhadné exploze, která před týdnem otřásla severokorejskou provincií Janggangdo. Zahraniční mise má ověřit tvrzení Pchjongjangu, že výbuch byl součástí hydroelektrárenského projektu.

Za Českou republiku se inspekce zúčastní chargé d'affaires Miroslav Podhajský z českého velvyslanectví v KLDR. Mise, které se zúčastní také diplomaté z Británie, Německa, Švédska, Polska, Ruska, Indie a Mongolska se měla uskutečnit již v úterý, byla však zpožděna kvůli technickým problémům s přípravou cesty do odlehlého horského regionu. Severokorejské ministerstvo zahraničí "se snažilo a dobře při organizaci (mise) spolupracovalo," řekl britský velvyslanec v KLDR Davida Slinna.

"Je to v odlehlé části země... Musí se tam nejprve letět a pak ještě jet dvě až tři hodiny terénním automobilem," dodal. Zprávy o incidentu přinesla v neděli jihokorejská média, která naznačila, že KLDR možná provedla na svém území jadernou zkoušku. Západní představitelé to vzápětí popřeli.

Pchjongjang se k události vyjádřil poprvé v pondělí a prohlásil, že výbuch, jenž vytvořil hřibovitý oblak o průměru více než tři kilometry, byl řízený a že jeho cílem bylo odstřelení hory v místě budoucí přehrady a vodní elektrárny. Jihokorejské tajné služby dnes oznámily, že zdůvodnění předložené Pchjongjangem je zřejmě pravdivé. "Je možné, že se jednalo o demoliční práce při stavbě vodní elektrárny v okrese Kimhjongčik, a také je možné, že tam byly přírodní mraky zvláštního tvaru," napsala ve svém komuniké jihokorejská rozvědka.

Česká republika znovuotevřela v KLDR velvyslanectví v červnu letošního roku. Podhajský je tam vedoucím mise. O zprovoznění ambasády, která skončila činnost v roce 1993, projevila zájem sama Severní Korea. Severokorejská diplomatická mise pro ČR sídlí v Berlíně.

(iln)

obsah | svět - svet