Klaus chce dobýt čínský trh

Českého prezidenta v Číně dosud neviděli. Před Václavem Klausem, který se na cestu do Asie vydá už dnes večer, tam byli jen komunističtí českoslovenští vůdci Gustáv Husák a dlouho před ním Antonín Novotný. Klausův předchůdce Václav Havel nejlidnatější zemi světa ignoroval za to, že porušuje lidská práva. Klaus to vidí jinak. S čínskými představiteli se snaží navázat kontakty dlouhodobě: třeba loni v říjnu se například zúčastnil oslavy státního svátku na čínské ambasádě.

"Ve svých přednáškách pan prezident otázku demokracie zmíní, nejede však miliardovou Čínu poučovat o slušném chování," řekl včera Klausův tajemník Ladislav Jakl, když od zástupců neziskových organizací přebíral dopis pro prezidenta s prosbou o přímluvu za pět čínských politických vězňů.

Jedenáctidenní cestu Klaus zahájí zítra v Hongkongu. Na programu má hlavně schůzky s místními podnikateli. Ale udělá si čas i na prohlídku památek.

To hlavní, tedy oficiální státní návštěva, začne až v neděli v Pekingu. Klause přijme čínský prezident Chu Ťin-tchao, který ho na návštěvu pozval. Klaus se sejde i s čínským premiérem a dalšími politiky. "Nepůjde jen o ekonomiku a politiku. Podepíšeme i kulturní dohodu," říká Klausův mluvčí Petr Hájek.

Pobyt v Číně prezident ukončí na ostrově Chaj-nan, kde vystoupí na tradičním asijském ekonomickém fóru. Delegace, která Klause do Číny doprovodí, nečítá jediného ministra, pojedou jen jejich náměstci. Zato je v ní celkem pětadvacet předních českých podnikatelů.

Důvod je zřejmý: o miliardový čínský trh má zájem úplně každý. Zatímco Peking do Česka vyváží zboží za šedesát miliard korun ročně, české firmy v Číně jen "příštipkaří". Loni tam prodaly zboží pouze za šest miliard korun. "Na spadnutí zatím žádný nový kontrakt není. Taková mise to může jen o něco urychlit," komentuje cestu Dagmar Kuchtová ze Svazu průmyslu a dopravy. Nejnadějněji na tom z českých firem je Škoda Praha, která už v Číně postavila čtyři bloky tepelné elektrárny Šen-tou a chce si i díky prezidentově návštěvě pojistit výstavbu dalších dvou.

JANA BLAŽKOVÁ, LIDOVKY

obsah | svět - svet