Klaus chce navázat intenzivní styk s Čínou

Intenzivní styky s Čínou by měla navázat Česká republika a to ve všech oblastech. Při zahájení své jedenáctidenní cesty po nejlidnatější zemi světa to prohlásil Václav Klaus. Podle něj délka jeho návštěvy odpovídá významu této země.

Zahájení čínské cesty právě v Hongkongu je podle Klause do jisté míry symbolické. Hongkong je branou do Číny, je branou pro investice, řekl prezident českým novinářům. Hongkong navázal racionální vztahy s Čínou hlavně v ekonomické oblasti, uvedl a vyjádřil naději, že "bude vytvořeno i nějaké racionální aranžmá politického typu". Klaus doufá, že demokratizace v Hongkongu i jinde v Číně bude pokračovat a "dříve či později dosáhne úrovně ekonomické svobody, která tady v každém případě existuje".

Hongkong, který byl do roku 1997 britskou kolonií, zažil v posledních dnech spory kolem rozhodnutí parlamentu v Pekingu, podle něhož může jen centrální vláda určovat způsob a termín konání místních voleb.

Tři dny je málo

Klaus prohlásil, že délka jeho návštěvy nepochybně odráží význam Číny. Před deseti lety jsem byl jako premiér v celé Číně tři dny a měl jsem tehdy subjektivní pocit, že to je nesmyslná návštěva, prohlásil. Člověk uvidí jen Velkou čínskou zeď a Zakázané město v Pekingu, ale hlubší a větší smysl to nemá, dodal.

Doufá, že "tato návštěva dá ze všech hledisek lepší příležitost se setkat s reprezentací Číny". Potřebujeme navázat s Čínou intenzivní styk a vztahy ve všech oblastech, řekl. Ekonomická oblast je důležitá, ale ne jediná, prohlásil a připomněl politiku, zahraniční politiku a kulturu.

Odmítl také přeceňování negativní obchodní bilance s Čínou. Naším cílem je vyvézt co nejvíce a přáli bychom si, aby Čína byla otevřená jako Česká republika a aby v obchodním vztahu ubylo zbývajících restrikcí a protekcionismu, prohlásil.

Ale považuji za mylný cíl pokoušet se mít s každou zemí světa vyrovnanou obchodní bilanci, řekl Klaus. "Nic takového není potřeba, nic takového nefunguje, je to umělý nesmysl."

V loňském roce vyvezla ČR do Číny zboží za 6,832 miliardy korun, zatímco z Číny putovalo do ČR zboží za rekordních 75,296 miliardy.

(r)

obsah | svět - svet