Kerry se utká s Bushem o Bílý dům

Vyzyvatelem současného amerického prezidenta George Bushe bude v listopadových prezidentských volbách demokrat John Kerry, jehož prarodiče pocházeli z Moravy. Nominaci na souboj o Bílý dům vynesla Kerrymu série vítězství v úterních primárkách. Kerry, který rozhodně ze začátku nepatřil k favoritům, vyhrál devět z deseti hlasování.

Kerry během "superúterý" vyhrál ve státech Kalifornie, New York, Ohio, Connecticut, Maryland, Rhode Island, Georgia, Minnesota a v domovském Massachusetts. Většinou - s výjimkou Georgie - vyhrál s přesvědčivým náskokem. Z dosavadních 30 nominačních soubojů Kerry zvítězil v 27 státech. Vítězství mu uniklo pouze ve Vermontonu, kde mu ho sebral bývalý vermontský guvernér Howard Dean. Dean se ale svého prvního vítězství dočkal až po svém odstoupení. Úterý ukončilo naděje největšího soupeře Kerryho, dalšího senátora Johna Edwardse. Ještě před dvěma měsíci přitom šedesátiletý veterán vietnamské války ani zdaleka nepatřil k favoritům. Jeho kampaň ale ožila po zahájení primárek, když demokratičtí voliči došli k názoru, že senátor z Massachusetts má největší šanci porazit republikánského prezidenta George Bushe.

Přestože lidnaté státy Kalifornie a New York vysílají na nominační sjezd Demokratické strany nejvíce delegátů, klíčové bylo pro Kerryho v úterý zřejmě vítězství v Ohiu, kde si Edwards dělal naděje na obrat v kampani. Poté, co se ukázalo, že prohrál i tady, rozhodl se odstoupit. Oficiálně své rozhodnutí ale oznámí až dnes v rodném městě Raleigh ve státě Severní Karolína.

S Edwardsem do Bílého domu

"Poselství z dnešního dne nemůže být po celé zemi jasnější: do Ameriky přichází změna," prohlásil Kerry v noci na dnešek ve Washingtonu. Vyzdvihl nejen padesátiletého Edwardse, ale i Deana, který podle něj dodal demokratům novou energii.

"Není pochyb o tom, že John Edwards přináší do naší strany přesvědčivý hlas...a velký příslib pro nadcházející léta," prohlásil Kerry. Jeho vstřícné výroky na Edwardsovu adresu opět vyvolaly úvahy o tom, zda se rozhodne vybrat dosavadního soupeře jako svého viceprezidentského kandidáta.

Edwards i Kerry v úterý shodně ostře kritizovali Bushe. Edwards za to, že "ztratil kontakt" s životy obyčejných Američanů. Až přijde listopad, ztratí i Bílý dům, prohlásil senátor ze Severní Karolíny.

Kerry opakoval své dosavadní předvolební sliby jako je zrušení daňových úlev pro bohaté, které zavedl Bush, snížení rozpočtového deficitu na polovinu a zvýšení minimální mzdy. Ostře kritizoval Bushe za jeho zahraniční politiku, která je podle něj "nejméně kompetentní, nejbezohlednější, nejarogantnější a nejvíce ideologická v moderní historii" USA. Přislíbil také obnovit spojenecké svazky narušené v posledních letech, které mají "zásadní význam pro vítězství ve válce s terorismem".

Bush Kerrymu telefonicky blahopřál

Bush před tím během volební noci Kerrymu telefonoval, aby mu poblahopřál k volebním úspěchům. Měli jsme "velmi hezký rozhovor", řekl Kerry. Vyjádřil jsem při něm naději, že budeme debatovat o problémech této země, dodal senátor.

Bush se pustí do přímého souboje s Kerrym ve čtvrtek, kdy začne vysílat předvolební spoty v 17 klíčových státech, kde lze v listopadu očekávat těsný souboj. Ke zvolení demokratickým kandidátem je zapotřebí nejméně 2162 hlasů od delegátů nominačního stranického sjezdu. V úterý se rozhodovalo o 1151 delegátech, tedy o více jak polovině potřebných k nominaci. Kerry již před superúterý získal 758 delegátů, zatímco Edwards 220.

LIDOVKY

obsah | svět - svet