Kerry nominován do boje o post prezidenta USA

Demokraté v noci na čtvrtek na svém stranickém sjezdu v Bostonu formálně nominovali Johna Kerryho, kandidáta s českými kořeny, jako svého uchazeče o prezidentský úřad ve volbách, které se budou konat 2. listopadu. Na 4300 hlasujících delegátů sjezdu se pro něho vyjádřilo téměř jednomyslně.

Kerryho nominace byla stvrzena ve středu krátce před půlnocí bostonského času, kdy hlasovali delegáti z Ohia a doplnili tak počet kladných hlasů na potřebnou nadpoloviční většinu 2162 hlasů. Ohio bylo pro Kerryho klíčovým státem už v primárkách na cestě k vítězství nad původními protiuchazeči Howardem Deanem a také Johnem Edwardsem, který se nedávno ke Kerrymu připojil jako kandidát na místo viceprezidenta.

Nominace byla formální záležitostí, protože Kerry vyhrál drtivě stranické primárky a neměl ve stranických řadách vyzyvatele. Ve čtvrtek večer na závěr sjezdu pronese projev, ve kterém nominaci přijme a nastíní postup ve volební kampani. Ve chvíli nominace byl Kerry ve svém hotelu. Do Bostonu, svého rodného města, přicestoval ve středu odpoledne.

John Edwards: Kerry, hrdina z Vietnamu

John Edwards, kterého si Kerry vybral jako uchazeče o viceprezidentský úřad, ve středečním projevu vyzdvihl válečné hrdinství Kerryho, když sloužil u námořnictva ve Vietnamu: "Viděli, z jakého je materiálu. Viděli ho, jak v žáru bitvy udělal rozhodnutí, ve zlomku sekundy obrátil svůj člun, vedl jej přes nepřátelské pozice a pronásledoval nepřátele, aby zachránil život jednoho ze svých mužů". Ten totiž uvázl v bahně delty Mekongu."

Je rozhodný, silný, to jsou rysy, které chcete vidět u vrchního velitele," řekl Edwards a dodal. "Pro al-Kajdá a zbytek teroristů máme jediné poselství. Můžete prchat, ale nemůžete se ukrýt. Zničíme vás."

Jedna Amerika neomezených možností

Zdůraznil také jeho odhodlání budovat "jednu Ameriku" bez ohledu na rasu a příjem. V narážce na ekonomickou část programu demokratů Edwards uvedl, že spočívá ve zvýšení daní pro dvě procenta nejzámožnějších Američanů a nabízí naději na prospěch milionům ve světě." Pravdou je, že jsou zatím dvě odlišné Ameriky, ale nemusí to tak být," dodal v narážce na rostoucí rozdíly mezi zámožnými vrstvami a zbytkem populace.

"Můžeme vybudovat Ameriku, kde už nejsou dva systémy zdravotní péče ... můžeme zase vytvořit dobře placená pracovní místa," uvedl Edwards.

Edwards v projevu obvinil republikány z kampaně plné "bezohledných negativních útoků".

"Místo toho můžeme přijmout politiku naděje a politiku toho, co je možné, protože Amerika je o tom, že tu je všechno možné," zvolal Edwards. Kandidát na viceprezidenta pochází z chudé rodiny, ale jako právník se domohl poměrně značného jmění, které sám odhadl až na 30 milionů dolarů.

Naděje a příležitosti

"Když vstanete a sedíte v kuchyni se svými dětmi a hovoříte o velkých možnostech v Americe,. Vaše děti by měly vědět, že John a já věříme, že naše duše bude zítra lepší než dnes. Dali jsem přednost naději před zoufalstvím, příležitostmi před problémy a optimismu před cynismem," uzavřel svůj projev plný patosu Edwards.

NOVINKY

obsah | svět - svet