USA možná čeká prezident s kořeny v Česku

Demokratický senátor John Kerry, který se v roce 2004 chce ucházet o úřad amerického prezidenta, má kořeny v Česku, v podhůří Jeseníků, konkrétně v Horním Benešově na Bruntálsku. "Je to senzace," zaradoval se Miroslav Mezenský, občan této malebné obce. "Pro naše město by to byla veliká pocta, kdyby někdo, jehož předkové pocházejí od nás, usednul na prezidentský stolec v USA!"

Informaci, že devětapadesátiletý Kerry pochází z židovské rodiny a že jeho dědeček se do Ameriky přistěhoval z Česka, zveřejnil o víkendu list Sunday Globe, jenž si ke zjištění původu kandidáta najal rakouského genealoga Felixe Gundackera. "To je neuvěřitelná věc," reagoval na článek Kerry, milionář a veterán vietnamské války, jenž se prý léta marně snažil dopátrat svých předků. "Myslím, že je to víc než zajímavé, je to objev," dodal.

Jmenoval by se Kohn

Četné publikace totiž vždy senátorovi připisovaly irský původ, jelikož v Irsku je jeden z okresů nazvaný Kerry. Příjmení politika, který možná stane v čele USA, však má jiný původ, a to v matrice slezského Horního Benešova.

V internetové studii o Kerryho předcích, jejímž autorem je William Addams Reitwiesner, se uvádí, že senátorův dědeček se narodil 10. května 1873 jako Fritz Kohn v Bennisch, jak se za Rakouska říkalo Hornímu Benešovu. Jeho narození bylo zapsáno zvlášť mezi židovskými novorozenci v matrice tamní římskokatolické farnosti, a to na posledním listu číslo 77 svazku VII zahrnujícím narození v letech 1866 až 73. Výnosem Rakouského místodržitelství ve Vídni ze 17. prosince 1901 bylo jméno Kohn oficiálně změněno na Kerry a senátorův dědeček se tak podle genealoga Gundackera přejmenoval v roce 1902. Kohn-Kerry jako tisíce jeho krajanů vyplul do New Yorku 4. května 1905 z italského Janova na lodi Königin Luise. O naturalizaci žádal v USA u soudu v okrese Cook v červnu 1907 a pak se jí domáhal ještě žádostí v roce 1911.

Dědeček se mu zastřelil

Životní dráha obchodníka však skončila tragicky 23. listopadu 1921. Tehdy si Kerry možná ze zdravotních, možná z finančních důvodů prohnal spánkem střelu z pistole na záchodě bostonského hotelu Copey Plaza na Boylston Street. Bylo mu 48 let a měl již šestiletého syna Johna. Z něho se později stal diplomat, právník a spisovatel a také otec politika téhož jména, o němž se nyní v USA tolik mluví.

"To je hrozné," reagoval Kerry na tragický osud svého dědečka. "Kolikrát jsem do toho hotelu chodil," vzpomněl si. Dědeček je pochovaný na hřbitově Hollywood v massachusettském Brooklynu. S ním i jeho manželka Ida, která se dožila požehnaného věku 83 let. "Úžasná novina. Kořeny kandidáta na prezidenta USA Kerryho sahají až do našeho města. Je to pro nás velká pocta a město by celá událost mohla pořádně zviditelnit. Začneme hned pátrat v matrikách i v obecní kronice," zaradoval se starosta Horního Benešova Josef Klech.

JIŘÍ ROŠKOT, MF DNES

obsah | svět - svet