Nejbohatší je stále Gates, v žebříčku poprvé i Čech Kellner

Nejbohatším člověkem na světě zůstává s majetkem v hodnotě 50 miliard dolarů šéf softwarového gigantu Microsoft Bill Gates (50 let). Včele žebříčku zpracovaného časopisem Forbes se objevil již podvanácté. Počet dolarových miliardářů loni stoupl o 15 procent na rekordních 793 lidí a poprvé se mezi nimi objevil i Čech Petr Kellner (41).

S majetkem tři miliardy dolarů se Kellner umístil na 224. místě, uvedl Forbes na svých internetových stránkách. Kellner byl dlouhá léta vlastníkem PPF, loni na podzim ale získal pět procent mateřské firmy PPF Group Jiří Šmejc, někdejší spoluvlastník TV Nova. Hodnotu firmy podle tohoto obchodu odhaduje tisk nejméně na 100 miliard korun, tedy asi čtyři miliardy dolarů.

"Bohatí se stali bohatšími," píše časopis. Důvodem byly mimo jiné vyšší ceny akcií, ropy a komodit. Celkové jmění miliardářů se zvýšilo na 2,6 biliónu dolarů. Mezi nové miliardáře se dostala také autorka Harryho Pottera Joanne K. Rowlingová (746. příčka). Celkem 452 osob se dostalo do seznamu vlastním přičiněním, zbývající majetek zdědili. Nejvíce miliardářů má New York, celkem 40. Následuje Moskva (25) a Londýn (23). Nejvíce nových miliardářů přibylo v Indii, Rusku, Brazílii a na Blízkém východě. Zvýšil se také počet žen o deset na celkem 78.

Druhá příčka mezi nejbohatšími lidmi světa patří s 42 miliardami dolarů investičnímu magnátovi Warrenovi Buffettovi. Na třetí příčku se dostal Mexičan Carlos Slim, který si o jedno místo polepšil. Syn libanonského přistěhovalce je hlavním akcionářem telekomunikační firmy Telmex. Na čtvrtou příčku si polepšil zakladatel švédského nábytkářského obchodu Ikea Ingvar Kamprad. Za ním skončili indický ocelárenský baron Lakšmí Mittal, přítel Billa Gatese Paul Allen a nováček v první desítce, kterým je Francouz Bernard Arnault z luxusního koncernu LVMH.

Ze seznamu vypadl Michail Chodorkovskij

Z jednotlivých zemí má Indie 23 miliardářů, avšak pouze tři z nich podnikají v oblasti softwaru či technologií. Jejich celkové jmění je vyšší než jmění 27 miliardářů v Japonsku, které je zemí s největší koncentrací miliardářů v Asii. Rusko má celkem 33 miliardářů, o sedm více než loni.

Za jejich vyšším počtem stál rekordní nárůst cen ropy a plynu. Ze seznamu však vypadl Michail Chodorkovskij, bývalý generální ředitel ropného kolosu Jukos. Podnikatel je nyní za mřížemi.

Brazílie zdvojnásobila počet miliardářů na 16. Na Blízkém východě a v Africe, včetně Turecka, je 56 miliardářů. Loni jich zde bylo pouze 29. Jejich celkové jmění činí 167 miliard. Turecko má celkem 21 miliardářů. Velká koncentrace bohatých je také v Saúdské Arábii. Celkem 11 miliardářů zde vlastní jmění ve výši 68 miliard dolarů. Na Blízkém východě žije také nejmladší miliardář. Je jím 22letá dcera loni zavražděného bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího, Hind Haríríová.

Žebříček miliardářů je zdrojem velkých spekulací a kritiky. Někteří z těch, kteří se do žebříčku dostali, se často smějí odhadu svého jmění, a to proto, že je buď příliš nízký, či příliš vysoký. Editorka Luisa Krollová uvádí, že je obtížné žebříček sestavit, protože miliardáři odmítají spolupracovat.

ČTK

obsah | svět - svet