Slováci otvorili v Kambodži ambulanciu pre pozitívne deti

Vzdelávacie centrum a ambulanciu pre HIV pozitívne deti otvorilo dnes v kambodžskej metropole Phnom Penh slovenské Občianske združenie (OZ) MAGNA Children at Risk.

Ako predseda OZ MAGNA Martin Bandžák, vzdelávacie centrum pre deti školského aj predškolského veku bude navštevovať 80 malých Kambodžanov. Súčasťou projektu Nádej pre lepší život pre HIV pozitívne deti v Kambodži, ktorý finančne podporila aj Slovenská republika v rámci svojho rozvojového programu SlovakAid, je aj poskytovanie antiretrovirálnej (ARV) liečby pre 20 HIV pozitívnych detí.

"Deti učia miestni učitelia a ambulanciu rovnako vedie miestny lekár," povedal Bandžák. OZ MAGNA tiež prispieva na stravu chudobným rodinám postihnutým HIV, ktorých deti sú zaradené do programu ARV liečby. Deti okrem vzdelávacieho centra navštevujú aj vyučovanie v miestnych školách. "Cieľom projektu je okrem liečby HIV pozitívnych detí aj ich doučovanie vo vzdelávacom centre, pretože pre ich zdravotný stav často chýbajú na riadnom vyučovaní. Súčasťou projektu sú aj sociálne programy na zamedzenie diskriminácie HIV pozitívnych detí," dodal Bandžák.

OZ MAGNA má v Phnom Penhe aj azylový Dom nádeje, kde zabezpečuje liečbu pre HIV pozitívne siroty. Projekt vznikol v októbri 2003 v spolupráci s Trnavskou univerzitou. Od januára 2005 prevádzkuje azylový dom OZ MAGNA samostatne.

OZ MAGNA Chidren at Risk vzniklo v roku 2001. Jeho poslaním je pomáhať v krízových oblastiach sveta, realizovať humanitárne a rozvojové projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi spôsobenej chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou bez ohľadu na ich etnickú, náboženskú, či rasovú príslušnosť.

(r)

obsah | svět - svet