Elena Kaliská je olympijská víťazka, Martikán po proteste strieborný

Slovenská reprezentantka Elena Kaliská sa stala olympijskou víťakou. Na OH 2004 v Aténach suverénnym spôsobom vyhrala súťaž kajakárok. Chvíľu bol zlatý aj Michal Martikán v súťaži kanoistov, ale po proteste Francúzov mu rozhodcovia pridelili za dotyk na siedmej bránke dve trestné sekundy a slovenský reprezentant skončil o 12 stotín druhý za víťazným Francúzom Estanguetom.

Slovensko tak získalo na OH v Aténach tretiu a štvrtú medailu a konečne sa dočkalo aj zlatej. Martikán získal olympijské striebro druhýkrát v kariére - prvý bol v Atlante 1996, druhý pred štyrmi rokmi v Sydney. Kaliská vybojovala na OH svoju prvú medailu.

"Vyhrať zlato na olympijských hrách je úžasný pocit. Prvé, čo som si v cieli uvedomila bolo, že ak budem zdravá, ešte stále chcem pokračovať v kariére. Konečne mi prialo aj šťastie, je to môj životný úspech," povedala zlatá slovenská kajakárka Elena Kaliská. Štvornásobná víťazka Svetového pohára a štvornásobná majsterka Európy sa konečne dočkala medaily aj z vrcholného svetového podujatia. Po dvoch štvrtých miestach na MS (1999, 2002) a jednom na OH (2000) tentoraz nenechala nikoho na pochybách, kto je momentálne najlepšou slalomárkou. V semifinále i finále dosiahla najrýchlejší čas a pred druhou Američankou Rebeccou Giddensovou mala v súčte dvoch kôl náskok 4,59 s. "Necítila som sa ako topfavoritka, bola som len jednou z favoritiek. Snažila som sa na preteky maximálne skoncentrovať. Je to najväčší úspech mojej kariéry, sú za tým roky ťažkej driny. Túto medailu venujem nebohému otcovi," dodala 32-ročná Kaliská v cieli. Aj v kategórii kajakárok rozhodcovia dodatočne upravovali poradie. Na bronzovú priečku sa dodatočne vďaka dvojsekundovej penalizácii Francúzky Peggy Dickensovej posunula Helen Reevesová z Veľkej Británie. Smolu mala druhá Slovenka v desaťčlennom finále Gabriela Stacherová, ktorá vo finále vynechala bránku číslo 18 a 50-sekundová penalizácia ju zaradila na posledné finálové, teda celkovo 10. miesto. Obhajkyňa olympijského zlata z Atlanty 1996 i Sydney 2000 Češka Štěpánka Hilgertová skončila až piata.

Až rozhodnutím rozhodcov prišiel Martikán o zlatú olympijskú medailu. V pretekoch C1 mal v súčte časov zo semifinále a finále pred druhým Francúzom Tonym Estanguetom náskok 1,88 s. Rozhodcovia ho však dodatočne penalizovali dvoma trestnými sekundami za údajný dotyk ľavej žŕdky siedmej bránky a Martikán tak klesol na striebornú pozíciu. Bronz si vybojoval Nemec Stefan Pfannmöller. Martikán na základe výsledkov utorkovej kvalifikácie štartoval v semifinále ako posledný z tucta slalomárov. Krátko pred prvým medzičasom mal v jednom z valcov menšie problémy a na dovtedy vedúceho Francúza Tonyho Estangueta strácal 1,37 s. Dolnú časť trate však zvládol bravúrne. Náskok svojho súpera nielen zlikvidoval, ale aj získal naňho 12 stotín sekundy. Vo finálovej jazde rovnako ako v semifinále začal pomalšie. Potom však prišiel osudný údajný dotyk, ktorý však v grafike nefiguroval a po dojazde do cieľa sa 25-ročný rodák z Liptovského Mikuláša radoval zo svojho druhého olympijského zlata. "Moje pocity sú fantastické. V prvom momente som nemohol uveriť, že som vyhral. V tomto športe existuje množstvo vedľajších vplyvov a víťazstvom si nemôžete byť istý, aj keď ste najväčší favorit. Pred ôsmimi rokmi v Atlante som triumf možno prežíval emotívnejšie, lebo to bolo prvý raz. Toto zlato z Atén si však vážim rovnako ako predchádzajúce," bola jeho prvá reakcia. Potom však prišlo rozhodnutie jury a Martikánova reakcia. "Neviem, čo mám na to povedať, moje pocity sú úplne iné. Musím si to nechať uležať v hlave. Nie som si vedomý žiadneho porušenia pravidiel, rešpektujem však rozhodnutie rozhodcov," povedal po prevzatí striebornej medaily.

"Občas sa to stáva aj na vrcholných podujatiach. Bolo by dobré zvážiť, či by sa v budúcnosti nemohla v takýchto prípadoch využiť videotechnika na posúdenie správnosti rozhodnutia rozhodcov. Olympijské preteky sú však príliš dôležité na to, aby rozhodoval iba človek, ktorý je omylný," dodal jeho otec a tréner v jednej osobe Jozef Martikán. Napriek tomu, že Michal Martikán získal nakoniec "iba" striebro, je prvým športovcom v ére samostatného Slovenska, ktorý má vo svojej zbierke tri olympijské medaily - jednu zlatú a dve strieborné.

Výsledky finále K1 žien vo vodnom slalome na OH 2004 v Aténach

1. Elena Kaliská (SR) 210 03 (0), 2. Rebecca Giddensová (USA) 214,62 (0), 3. Peggy Dickensová (Fr.) 216,80 (4), 4. Helen Reevesová (V.Brit.) 218,77 (6), 5. Štěpánka Hilgertová (ČR) 220,75 (4), 6. Nagwa El Desoukiová (Švajč.) 225,04 (2), 7. Louise Natoliová (Austr.) 227,44 (0), 8. Maria Cristina Giaipronová (Tal.) 229,36 (4), 9. Jennifer Bongardtová (Nem.) 237,66 (4), 10. Gabriela Stacherová (SR) 274,47 (50)

Výsledky finále C1 vo vodnom slalome na OH 2004 v Aténach

1. Tony Estanguet (Fr.) 189,16 (0), 2. Michal Martikán (SR) 189,28 (2), 3. Stefan Pfannmöller (Nem.) 191,56 (0), 4. Robin Bell (Austr.) 192,83 (2), 5. Tomáš Indruch (ČR) 195,28 (2), 6. Simeon Hočevar (Slovin.) 199,78 (2), 7. Jordi Sangra (Šp.) 200,41 (2), 8. Stuart McIntosh (V.Brit.) 211,19 (4)

PRAVDA

obsah | svět - svet