Pracovnice české humanitární organizace byla unesena

Už více než dva týdny je nezvěstná osmadvacetiletá spolupracovnice české humanitární organizace Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Miriam Jevíková. Podle novinářky Petry Procházkové byla podle všeho unesena a naděje na její nalezení je každým dnem menší.

Mladá slovenská studentka s trvalým pobytem v České republice se ztratila mezi ruským Vladikavkazem a ingušskou Nazraní. Prvního června ji měli čekat známí v Ingušsku kam už nedorazila. Ten samý den jeden z nich obdržel z jejího telefonu SMS zprávu, psanou špatnou ruštinou: "Už dvě hodiny mě tahají po poli."

Tato zpráva naznačuje, že byla s největší pravděpodobností unesena. "Je už více než jasné, že ji unesla nějaká místní kriminální skupina kvůli okradení nebo výkupnému. Jsou však i jiné možnosti," řekla Právu novinářka Petra Procházková. V současné době v oblasti po jejích stopách bezvýsledně pátrá ruská policie.

Znovu se už neozvala

Miriam Jevíková se v Ingušsku měla spojit s nevládní neziskovou organizací Memorial. Podle jejích přátel ještě existuje naděje, že se dívka dostala do Čečenska a pobývá v oblasti, kde není žádné spojení. Po tak dlouhé době už je však tato možnost s největší pravděpodobností vyloučená.

"Děláme pro její záchranu všechno, co se dá. Příslušné ruské orgány nám přislíbily veškerou svou pomoc a největší nasazení při pátrání. Bohužel však nemáme žádné nové informace," řekl Právu tiskový tajemník slovenské ambasády v Moskvě Roman Rosina.

LEOŠ KYŠA, PRÁVO

obsah | svět - svet