Jakub Janda si na MS doskočil pro stříbro

Skokan na lyžích Jakub Janda získal na mistrovství světa stříbrnou medaili. Svou životní sezónu korunoval na šampionátu v Oberstdorfu druhým místem v závodu na středním můstku. Překvapivým mistrem světa se stal osmnáctiletý Slovinec Rok Benkovič. Třetí skončil Fin Janne Ahonen, vedoucí muž průběžného pořadí Světového poháru, kterého Janda porazil o půl bodu.

Před osmnácti lety získal v Oberstdorfu světový titul na středním můstku Jiří Parma, ale průběh dnešního závodu dlouho nenapovídal tomu, že by ho Janda mohl napodobit. V prvním kole předvedl pokus dlouhý 96 metrů a usadil se na sedmém místě se ztrátou deseti bodů na senzaci závodu Benkoviče, který jako jediný o metr přeskočil stometrovou hranici. Od medaile dělilo Jandu v polovině závodu 3,5 bodu.

Na prvních třech místech průběžného pořadí figurovala po úvodních pokusech i další překvapivá jména. Druhý byl Nor Björn Einar Romören a třetí další Slovinec Jernej Damjan.

Proměnlivý vítr však udělal ze závodu loterii. Janda ve druhém kole skočil 91 metru a usadil se v čele. V nervy drásajícím závěru držel první místo až do posledního skoku Benkoviče, který sice za výkonem českého lyžaře o půl metru zaostal, ale přesto zvítězil s pohodlným náskokem 6,5 bodu.

"Vůbec jsem nečekal, že bych se mohl posunout ještě takhle vysoko. Říkal jsem si, že budu rád i za sedmé místo, tohle mě vůbec nenapadlo," řekl novinářům šestadvacetiletý Janda, který předloni skončil na šampionátu ve Val di Fiemme na středním můstku čtrnáctý.

Do druhého kola postoupili i další dva čeští reprezentanti. Jan Matura byl třiadvacátý a Jan Mazoch skončil pět míst za ním.

Benkovič se stal prvním senzačním vítězem šampionátu v Oberstdorfu. Ve Světovém poháru dosud skončil nejlépe pátý loni v únoru v Salt Lake City, v průběžném pořadí seriálu mu nyní patří 28. pozice. Obhájce titulu z Val di Fiemme Polák Adam Malysz dnes skončil šestý.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet