Izrael možná nakoupí česká letadla

Na českých strojích L-159 Alca by se v budoucnu mohli učit izraelští piloti. Do vodochodského Aera přijedou specialisté z Izraele, aby prověřili, zda se letoun hodí jako cvičný stroj pro jejich armádu. Pravděpodobně by mělo jít o několik desítek letadel.

Problémy opředený podzvukový stroj L-159 Alca z největší tuzemské zbrojovky má nyní šanci stát se novým výcvikovým letadlem pro piloty izraelské armády. LN to potvrdil izraelský velvyslanec v Praze Arthur Avnon. Do vodochodského Aera, které letoun L-159 vyrábí, by měla v blízké budoucnosti přijet izraelská delegace složená ze specialistů izraelských leteckých sil a prověřit, zda letoun zařadí do výběrového řízení na nový cvičný stroj pro své piloty.

"Naši experti musí nejprve rozhodnout, zda letoun splňuje jejich potřeby, prověřit ho profesionálně a technicky. Teprve pak se uvidí, co dál," řekl LN izraelský velvyslanec Arthur Avnon. "Doufáme, že delegace přijede v dohledné době, v příštích několika měsících," dodal Avnon.

V tendru budou určitě Britové a Francouzi

Výběr letadla poměrně spěchá. Izrael se totiž již rozhodl vyřadit svá zastaralá cvičná letadla francouzské výroby Fouga Magister. Několikrát je sice v minulosti modernizoval, nyní už ale nezbývá nic jiného, než je poslat do šrotu. Ozbrojené síly židovského státu již mají několik nabídek na nová cvičná letadla. Podle informací LN jich není víc než pět, jména strojů a výrobců ale Izrael zatím tají. Podle předpokladů odborníků budou v tendru zcela určitě francouzské a britské stroje. Po testech a zkušebních letech by na seznam kandidátů mohla přibýt i dvoumístná verze letounu L-159 označená písmenem "B", o kterou se Izraelci zajímají.

Až teprve po zařazení na seznam může Aero těžit z momentálně velmi dobrých česko-izraelských vztahů. "Ty nabízené možnosti jsou řekněme podobné, rozdíly nejsou tak velké. Takže rozhodnutí bude pravděpodobně ovlivněno vzájemnými vztahy.

Samozřejmě, že raději nakoupíme od přátelské země než od země, se kterou tak speciální vztahy nemáme," řekl LN velvyslanec Avnon. Počet letounů, které by Izrael případně nakoupil, je zatím utajován. Rozhodně by ale mělo jít o minimálně dvanáct strojů, daleko spíše ale o několik desítek.L-159 by byl považován za americký výrobek V případě, že by se rozhodl pro letouny z Vodochod, nakupoval by Izrael zřejmě přímo v továrně. S českou armádou, která vlastní jedenasedmdesát letadel L-159 a části z nich se chce zbavit, by pravděpodobně neměl důvod jednat.

Armádní stroje jsou totiž bez výjimky jednomístné, řady L-159 "A". O ty není momentálně na trhu prakticky žádný zájem. České letouny L-159 by mohly mít v Izraeli ještě jednu výhodu: podle specializovaného deníku Defense & Foreign Affairs oznámily Spojené státy formálně Izraeli a také Egyptu - že v případě nákupu těchto letadel mohou počítat s americkou finanční pomocí v rámci programu FMS ("Zahraniční vojenský prodej").

Letoun L-159 tak bude v tomto případě považován za "americký výrobek", i když podle Pentagonu obsahuje "jen" 47 procent komponentů vyrobených ve Spojených státech. Egypt a Izrael, pokud se rozhodnou pro letadla vyráběná v Česku, budou platit USA pomocí amerických fondů programu FMS. Od České republiky tedy budou muset letadla nejprve nakoupit Američané. Velvyslanec Izraele v Praze Arthur Avnon ale LN řekl, že o této americké nabídce ještě oficiálně neslyšel.

TOMÁŠ HOŘEJŠÍ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet