Slovenskí vojaci v Iraku nepochybili

Naši vojaci neurobili žiadnu chybu, keď v Iraku 23. júna zastrelili civilistu, tvrdí vyšetrovacia komisia. Iračan nerešpektoval základné pravidlo nepribližovať sa ku konvoju, nereagoval na varovnú streľbu do vzduchu a keď vojaci strieľali do jeho auta, guľka sa odrazila k nemu a zomrel.

Ministerstvo obrany síce vyšetrovanie skončilo, ale podľa Milana Vangu z tlačového oddelenia nevie, či mal Iračan v aute výbušniny, alebo či patril k podozrivým z terorizmu. Podľa Vangu nepoznajú ani jeho identitu. Vojaci aj náš lekár mu poskytovali prvú pomoc. "Neskúmali sme to, auto prevzala Iracká národná garda."

Podľa informácií SME v aute žiadne výbušniny neboli a nešlo ani o podozrivého muža. Prečo nerešpektoval výzvu, nikto nevie. V Iraku podľa nemenovaného vojaka, ktorý tam pôsobil, do ľudí, ktorí chcú predbehnúť konvoj, najmä Američania strieľajú bežne. Bláznivé šoférovanie je vraj mentalite miestnych mužov blízke. Tiež sa vraj podľa neho môže stať, že vzhľadom na vysokú negramotnosť miestnych, Iračan nemusí rozumieť tomu, čo je kde napísané alebo čo mu niekto po anglicky hovorí.

Civilista bol vôbec prvým človekom, ktorého od osamostatnenia republiky slovenskí vojaci pripravili o život.

(mož)

obsah | svět - svet