Čeští podnikatelé mají v Iráku rozjednané kontrakty za miliardy

Zástupci 12 českých firem na čtvrtečním jednání s Thomasem Foleym z Dočasné koaliční správy Iráku (CPA) a několika iráckými ministry představili své nabídky na účast při rekonstrukci země. Všem jednáním byl přítomen ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj mají podnikatelé rozjednané kontrakty za 100 miliónů dolarů (cca 2,6 miliardy korun). Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas.

S podnikateli se za iráckou vládu sešli ministr vodních zdrojů Latíf Rašíd, ministr energetiky Ajham Samarráí a Steve Casteel, který v CPA působí jako poradce iráckého ministra vnitra.

"Já tu jsem, abych zaťukal na dveře, vy musíte vejít. Chci vás představit ministrům a máte možnost oslovit čerstvého ambasadora," sdělil Svoboda zástupcům firem s poukazem na nového velvyslance USA v Praze Williama Cabanisse, který ho doprovázel.

Představitele 12 firem pak na jednáních jednotlivě představovali své podniky a nabídky. Foley i ministři všechny vyslechli a mnohým konkrétně radili, jak zkvalitnit cestu k zakázkám.

Rozjednané kontrakty mají například Moravské naftové doly, Mars Jevíčko, Chemoprojekt, Strojexport a velmi nadějně také Tatra Kopřivnice. Ta postoupila do finále soutěže na kontrakt v objemu 100 milionů dolarů. Tomáš Plachý z Chemoprojektu charakterizoval ministrovu intervenci jako "zajímavé a potřebné jednání". Jeho firma, která by podle potřeb Iráčanů měla mít na iráckém trhu úspěch, protože se mimo jiné zabývá vodohospodářstvím a budováním rafinerií, je připravena o kontrakty v Iráku vyjednávat trpělivě.

Moravské naftové doly se specializují na geologický průzkum a v minulosti měly dobrou pozici v okolí Basry. Vladimír Ciprys z této firmy sdělil, že se podnik pokusí na přerušenou pozici navázat a že vyjednává s americkým Halliburtonem, který má podobně jako Bechtel hlavní podíl na obnově Iráku.

Cabaniss při každém setkání s ministry i Foleym připomínal, že Češi mají v Iráku zkušenost, která by se měla zúročit.

Ministra i velvyslance ráno přijal zástupce šéfa CPA Robert Jones. Původně byla plánována schůzka s nejvyšším mužem CPA Paulem Bremerem, ale byla odvolána kvůli Bremerovu neodkladnému jednání se zástupci irácké vládní rady na téma voleb.

PRÁVO

obsah | svět - svet