Česko v Iráku promarnilo šanci na miliardu dolarů

Novou iráckou armádu zřejmě vyzbrojí Poláci. České firmy se neúčastní výběrového řízení, které dočasná irácká vláda loni v listopadu vyhlásila na nákup výzbroje a výstroje pro nově tvořenou armádu. Česko se tak předem zbavilo šance na obrovský kontrakt v celkové výši až jedné miliardy dolarů, což je v přepočtu více než 26 miliard korun.

Irák ve výběrovém řízení mimo jiné požaduje dodání 2176 terénních automobilů, 516 nákladních aut, 175 motocyklů, 355 sanitek, 10 tisíc kanystrů na vodu a stejné množství na pohonné hmoty, 350 velkých stanů, 20 tisíc batohů, 40 tisíc ešusů, ale také 1350 pistolí ráže 9 milimetrů a samopaly. Tedy věci a zbraně, jichž se česká armáda v posledních letech v rámci svého zeštíhlování vehementně zbavuje.

"O vyhlášení tohoto tendru jsme nebyli oficiálně informováni. Neoficiálně však vím, že v Iráku probíhá," řekl včera Právu František Malata z ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministerstvo obrany sice informovalo Asociaci obranného průmyslu (ASO) o možnosti dodávek pro Irák, podle něj však mělo jít pouze o obměnu použitých nákladních vozidel.

Nabídnuté ceny prý byly nízké

"O této možnosti jsme se dozvěděli od ministerstva obrany někdy v listopadu. Nabídnutá cena byla tak nízká, že se do ní kopřivnická Tatra, kterou jsme kontaktovali, nedokázala vejít," sdělil Právu viceprezident ASO pro mezinárodní vztahy Vratislav Vajnar.

Tendr, který byl 11. listopadu v Iráku oficiálně vyhlášen, je ovšem ve skutečnosti na výzbroj a výstroj v hodnotě 600 miliónů dolarů. Vítěz navíc získá opci na další dodávky za 400 miliónů USD. Uzávěrka přihlášek byla 5. prosince. Kdyby se tedy teď chtěl někdo v ČR dodatečně probudit a lukrativního tendru se přece jen zúčastnit, bylo by už pozdě.

Lobboval i prezident

Na rozdíl od Česka se šance na obrovské peníze pevně chytlo Polsko. Iráckého výběrového řízení se účastní polská finanční skupina Bumar, která předložila komplexní nabídku. Podle listu Rzeczpospolita lobboval za Bumar 6. ledna prezident Aleksander Kwasniewski v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Georgem Bushem.

Z ČR pouze dary

Naopak v ČR příslušná ministerstva ani parlament tak výraznou aktivitu neprojevují. Naše republika se tak v obnově Iráku zřejmě ocitne na druhé koleji. "Podíl Česka na rekonstrukci Iráku mají na starosti společně ministerstva zahraničních věcí a průmyslu. Ministerstvo obrany pouze jedná o daru pro Irák. Chtěli bychom tam zdarma dodat nějakou vyřazenou vojenskou techniku. O jejím prodeji Iráku neuvažujeme," sdělil včera Právu mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha.

Rozdílný postoj však k ČR a Polsku zaujímají i Spojené státy, navzdory ujišťování amerických představitelů, že všichni spojenci dostanou při rekonstrukci Iráku stejné šance. V nejbližší době do Polska na delší dobu přijede skupina amerických poradců, kteří budou tamějším podnikům radit, jak se prosadit s nabídkami pro subdodávky americkým firmám, které budou mít na rekonstrukci Iráku rozhodující podíl.

JIŘÍ NOVOTNÝ, PRÁVO

obsah | svět - svet