ČR má druhou medaili, Hyková vystřílela stříbro

Další medailová radost letí do Česka z olympijské střelnice Makropoulo. Po bronzu Kateřiny Kůrkové ve vzduchové pušce zabodovala ve sportovní pistoli devatenáctiletá Lenka Hyková. Střelkyně z Aše postoupila z kvalifikace z druhého místa a stříbrnou pozici udržela i ve finálovém rozstřelu.

Zlato vybojovala obhájkyně ze Sydney Bulharka Maria Grozděvová, které po kvalifikaci patřila třetí příčka. Na bronzový stupínek naopak klesla vítězka kvalifikačního rozstřelu Irada Ašumovová z Ázerbajdžánu.

Zajímavé je, že se Hyková v této disciplíně kvalifikovala na hry až dodatečně. Na loňském mistrovství Evropy v Plzni skončila totiž až devátá, jedno místo od postupu, ale dvě albánské střelkyně byly o několik měsíců později diskvalifikovány pro doping. Že si ale start mezi elitou zaslouží, potvrdila Hyková druhým místem při Světovém poháru v Sydney.

Ve finále dokonce vedla

Dopolední kvalifikaci začala česká reprezentantka ve velkém stylu a po třiceti ranách ve střelbě na přesnost se dělila o první místo s Grozděvovou. V odpolední rychlopalbě si udržela pevnou ruku, zatímco zkušená bulharská střelkyně nečekaně ztrácela. Hyková ještě před poslední sérií dokonce vedla, až v závěru ji dostihla šestačtyřicetiletá Irada Ašumovová z Ázerbájdžánu. Obě měly na kontě 588 bodů, Hyková tak zůstala jen bod za svým osobním rekordem.

Grozděvová, která sbírá pravidelně olympijské medaile už od Barcelony a letos v Aténách získala bronz ve vzduchové pistoli, ztrácela na třetím místě tři body. Ale finále jí vyšlo dokonale a před poslední ránou už vedla. Hyková byla po dvou osmičkách v té chvíli až třetí, ale pak trefila téměř čistý střed a díky vůbec nejlepší střele z celé soutěže (10,8) předstihla Ašumovovou. Součet vítězné Grozděvové je novým olympijským rekordem. Další favoritky selhaly. Světová jednička Otryadová z Mongolska skončila až šestá. Jasna Sekaričová, srbská veteránka, která od Soulu v roce 1988 na hrách nikdy nevyšla naprázdno, se nedostala ani do finále.

Podobně dopadly Lolita Jeglevská, která před čtyřmi lety vybojovala bronz pro Bělorusko a teď nastoupila za Austrálii, i Olena Kostevyčová z Ukrajiny, která v Aténách vyhrála vzduchovou pistoli.

Sportovní pistole:

1. Grozděvová (Bulh.) 688,2 b. (585+103,2), 2. Hyková (ČR) 687,8 (588+99,8), 3. Ašumovová (Ázerb.) 687,3 (588+99,3), 4. Jing Čchen (Čína) 686,2 (584+102,2), 5. Dorjsurenová (Něm.) 684,6 (583 +101,6), 6. Otryadová (Mong.) 683,4 (583+100,1), 7. Jo Hjong-so (Korea) 680,8 (582+98,8), 8. Sulakvadzeová (Gruz.) 678,3 (580+ 98,3).

NOVINKY

obsah | svět - svet