Skladatel Karel Husa oslaví 85. narozeniny

Světová hudební veřejnost si připomene 85. výročí narození skladatele světového formátu a českého rodáka Karla Husy.

Karel Husa se narodil 7. srpna 1921 v Praze. Absolvoval pražskou konzervatoř a Akademii múzických umění u Jaroslava Řídkého. Skladbu a dirigování studoval v Paříži u Arthura Honeggera, Nadi Boulangerové a André Cluytense. V roce 1954 odešel do Spojených států, kde téměř čtyřicet let působil jako profesor skladby na Cornellově univerzitě v Ithace.

Do Prahy se znovu dostal v roli hostujícího dirigenta v sedmdesátém roce. S Pražskými symfoniky, které dirigoval, pak nahrál svou Symfonii č. 1. Hudbu pro Prahu 1968, svou nejznámější symfonickou skladbu, ale ve svém rodném městě uvedl až o 20 let později, 13. února 1990 ve Smetanově síni. Tato skladba se dočkala světového úspěchu a zaznamenala úžasných 8 tisíc uvedení. Za Smyčcový kvartet č. 3 Karel Husa v roce 1969 obdržel Pulitzerovu cenu za hudbu. V říjnu roku 1995 se mu jako prvnímu českému skladateli dostalo i státního ocenění - prezident Václav Havel mu udělil medaili Za zásluhy 1. stupně. V roce 1997 byl pak pražským primátorem odměněn Stříbrnou medailí hlavního města Prahy. Od roku 2000 je Karel Husa držitelem čestného doktorátu Masarykovy univerzity v Brně a čestného doktorátu Akademie múzických umění v Praze.

Karel Husa patří k významným světovým osobnostem hudby 20. století. Kromě skladatelské a pedagogické činnosti působil i jako dirigent řady orchestrů nejen ve Spojených státech, ale i v mnoha evropských zemích a v Asii.

Karla Husu výstižně charakterizoval americký list The Washington Post: "Český rodák Karel Husa je skladatelem, který našel cestu, jak v novém romantismu uplatnit nejlepší objevy modernismu. Jakýkoli hudební nástroj rozehraje s neuvěřitelnou zručností a s odhodlaným odevzdáním romantickým ideálům".

MARTINA HŘIBOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | svět - svet