Češka se bude podílet na správě Iráku

Vyslancem Česka při poválečné obnově Iráku bude Janina Hřebíčková. Stane se jednou z nejbližších spolupracovnic amerického správce Iráku Jaye Garnera. "Přemýšlela jsem o tom, jak to zvládnout profesionálně, lidsky i psychicky a využít zkušeností ze všech krizových oblastí, v nichž jsem kdy byla," řekla Hřebíčková.

Bývalá novinářka působila třináct let v mezinárodních organizacích, pracovala i pro BBC či CNN. Posledních osm a půl roku strávila v zemích bývalé Jugoslávie. Česko je vedle Británie, Austrálie, Španělska a Polska jednou ze zemí, které USA přizvaly k jednání o politické i ekonomické obnově Iráku. Hřebíčková bude mít v Bagdádu k ruce dvacet českých expertů. Její tým bude pomáhat českým firmám uspět při rekonstrukci Iráku. Česko by se mohlo soustředit především na jihoiráckou Basru, na jejíž periferii staví polní nemocnici a jejímž obyvatelům již nyní dovážejí čeští vojáci léky, potraviny a vodu.

"Naše firmy by neměly promeškat obrovskou šanci, kterou nyní v Basře máme," řekl náměstek ministra obrany Jaroslav Škopek. České firmy by se mohly podílet na rekonstrukci rafinerií, energetiky, dopravy či lehkého průmyslu. V oblasti Basry už nyní působí patnáct vojenských odborníků, kteří připravují pro Hřebíčkovou informace, kde a jak by mohly české firmy městu pomoci nejefektivněji. Tito lidé, hovořící arabsky i anglicky, budou kromě pomoci iráckým úřadům a obyvatelům radit i českým firmám, jak nejefektivněji investovat do obnovy Iráku.

O respektu, který si Češi v Zálivu u spojenců získali, svědčí i včerejší slova britského ministra obrany Geoffa Hoona. Británie by podle něj uvítala, pokud by se Češi zapojili do ověřování nálezů zbraní hromadného ničení v Iráku. "Velmi vítáme jako v mnoha předchozích případech silnou podporu a spolupráci od našich českých přátel," řekl Hoon.

JOHANNA GROHOVÁ, JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | svět - svet