ČR a SR zrejme uzatvoria kapitolu Hospodárska súťaž

Európska únia (EÚ) na budúci týždeň zrejme pristúpi na dohodu s Českou republikou, Maltou a Slovenskom v kapitole Hospodárska súťaž, čím sa odstráni významná prekážka v ich úsilí vstúpiť do únie v roku 2004. Ministri zahraničných vecí členských krajín únie sa v pondelok stretnú so svojimi partnermi z dvanástich východoeurópskych štátov, aby z negociačného stola dostali všetky záležitosti okrem kľúčových finančných otázok, ktoré by mali byť predložené v novembri.

Nie je pravdepodobné, že ďalšie kolo prístupových rokovaní prinesie pokrok pre Poľsko a Maďarsko v hospodárskej súťaži. "S dvoma krajinami zatiaľ nie je dohoda o štátnej pomoci v oceliarskom sektore (Poľsko) a pomoci pre zahraničných investorov (Maďarsko)," uviedol nemenovaný diplomat EÚ. "Európska komisia (EK) odporučila uzavretie kapitoly Hospodárska súťaž s Českou republikou, Slovensko a Maltou," dodal.

Poľsko v utorok schválilo aktualizovaný plán na reštrukturalizáciu svojho chorého oceliarskeho priemyslu, ale tento krok pravdepodobne prišiel príliš neskoro, aby krajina mohla kapitolu uzavrieť na budúci týždeň. Zatiaľ nie je isté ani to, či komisia bude akceptovať nový program. Podľa slov diplomata, EK nateraz nevie, či bude plán v zásadných otázkach naozaj odlišný od predchádzajúcich návrhov, ktoré v EÚ vzbudili obavy. Ako informovala poľská ministerka pre európsku integráciu Danuta Hübnerová, ak sa nepodarí kapitolu uzavrieť na budúci týždeň, chce požiadať o osobitné negociačné stretnutie ešte pred summitom EÚ v Bruseli v dňoch 24. a 25. októbra. Je pravdepodobné, že veľvyslanci európskej pätnástky, ktorí majú posledné slovo k návrhom EK, nebudú mať žiadne pochybnosti o Slovensku a Malte, ale môžu mať ešte nejaké otázky pred uzatvorením kapitoly s Českou republikou. Podľa navrhovanej dohody so Slovenskom by krajina mala obmedziť pomoc v podobe daňových úľav pre US Steel Košice.

Na októbrovom summite majú lídri rozhodnúť o tom, ktoré kandidátske krajiny z Laekenskej desiatky môžu uzavrieť prístupové rokovania v decembri. Týka sa to Českej republiky, Estónska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Poľska, Slovenska, Slovinska, Malty a Cypru.

SITA

obsah | svět - svet