Botswanský prezident Festus Mogae o Emilu Holubovi

Propagace cestovatele Emila Holuba a jeho cestopisných a etnografických děl v zemích jihu Afriky začíná přinášet první úspěchy.

Emil Holub, doposud na jihu Afriky známý pouze v odborných kruzích, se dostal i do povědomí politických špiček v Zambii (hovořil o něm mj. prezident Mwanawasa při předání PL vv ČR - v Zambii ovšem proběhly už tři výstavy) a také v Botswaně, kde se výstava o Holubovi v Gaborone teprve bude chystat. Botswanský prezident Festus Mogae se podle vládního deníku Mmegi vrátil k významu Holuba pro poznání Botswany při přijetí nastupujícího nerezidentního rakouského velvyslance z Pretorie. Dle Mmegi prezident Mogae řekl: "Vím, že rakouský zájem o naši floru a faunu se datuje nejméně z dob významného česko-rakouského (Austro-Czech) výzkumníka a cestovatele Dr. Emila Holuba…"

Jelikož o Holubovi se v botswanské odborné literatuře (narozdil od zambijské) často hovoří jako o Rakušanovi či dokonce Němci, je poznámka o česko-rakouském cestovateli s vysokou pravděpodobností následkem zintenzivnění propagace Holuba na jihu Afriky.

MZV ČR

obsah | svět - svet