Hochschornerovci sú opäť zlatí, Česi majú bronz

Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci vyhrali na OH v Aténach finále vo vodnom slalome v kategórii C2 a obhájili titul zo Sydney. Slovensko tak zásluhou vodných slalomárov má z Atén dve zlaté a jednu striebornú medailu.

Už po semifinálovej čistej jazde bez jediného dotyku bránky viedli pred francúzskou dvojicou Philippe Quemerais - Yann le Pennec o 4,50 s. Vo finále mali jeden dotyk bránky, za ktorý dostali dve trestné sekundy, celkove tretí najrýchlejší finálový čas im však stačil na bezpečné udržanie prvého miesta.

Striebro si nakoniec vybojovali Nemci Marcus Becker so Stefanom Henzem, bronz patrí Čechom Jaroslavovi Volfovi s Ondřejom Štěpánkom, ktorí vo finálovej jazde dosiahli najlepší čas.

"Snažili sme sa už v semifinále vytvoriť si čo najväčší náskok, čo sa nám podarilo. Finálová jazda mala svoje chybičky, dokonca sme už vopred nejako tušili dotyk na osemnástej bránke, lebo viacerí súperi tam robili ´hodiny´, preteky sme však kontrolovali a vedeli sme, že nám náskok bude stačiť. Nebolo také ťažké koncentrovať sa na finále, lebo náš náskok bol veľký. Uľahčili nám to aj súperi, ktorí vo finále išli pred nami a vedeli sme, že dosť veľa ´ťukajú´," povedal v cieli háčik lode Pavol Hochschorner.

"Pred finále som sa spýtal Paľa, či je v pohode a on vravel, že áno. Tak sme si povedali, že to zlato musíme urobiť. Povzbudzujúca pre nás bola aj podpora divákov, najmä v cieľovom prisestore to bolo fantastické. Moje pocity sú podobné ako pred štyrmi rokmi v Sydney, s tým rozdielom, že vtedy s nami nikto nerátal a teraz sme patrili medzi favoritov. Tento kanál Slovákom vyhovuje zrejme preto, že sme tu strávili veľa času v tréningu a snažili sa v príprave nič nepodceniť," doplnil ho zadák Peter Hochschorner.

Pre slovenskú výpravu je to po zlate vodnej slalomárky Eleny Kaliskej v K1 žien už druhý najvzácnejší kov z Atén. Súrodenci Hochschornerovci sa tak s dvoma zlatými medailami stali najúspešnejšími slovenskými športovcami v ére po rozdelení Česko-Slovenska. Slovenská výprava v Aténach má už po necelej polovici súťaží na svojom konte päť medailí (2 zlaté - 2 strieborné - 1 bronzovú) a s dvoma zlatými kovmi je najúspešnejšou v histórii samostaného vystúpenia pod piatimi kruhmi (Atlanta 1996 1 - 1 - 1, Sydney 2000 1 - 3 - 1).

Výsledky finále C2:

1. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 207,16 (2), 2. Marcus Becker, Stefan Henze (Nem.) 210,98 (4), 3. Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (ČR) 212,86 (6), 4. Christian Bahmann, Michael Senft (Nem.) 213,45 (2), 5. Philippe Quemerais, Yann le Pennec (Fr.) 216,79, 6. Andrea Benetti, Erik Masoero (Tal.) 220,06 (4)

Radosť bratov Hochschornerovcov z aténskeho zlata

obsah | svět - svet