Slováci v Kambodži pomáhajú HIV pozitívnym deťom

Pomocnú ruku kambodžským HIV pozitívnym dievčatám podá od októbra slovenský projekt Klinika nádeje Phnom Penh. Priamo v hlavnom meste Kambodže tak už o necelý mesiac dostane vďaka občianskemu združeniu (OZ) Magna a Trnavskej univerzite šancu na nový život prvých 15 až 20 nakazených dievčat z chudobných rodín alebo sirôt, ktorým zomreli rodičia na AIDS.

Ako pre agentúru uviedli Martin Bandžák a Denisa Augustínová z OZ Magna, ktorí už viac ako mesiac pripravujú otvorenie kliniky v Phnom Penhi, deťom zabezpečia každodennú starostlivosť. Dostanú jedlo, odev a najmä potrebné a v tejto juhovýchodoázijskej krajine bežne nedostupné lieky. Klinika nádeje im však poskytne aj nový domov - strechu nad hlavou, školu, ale aj starostlivosť terapeutov.

Okrem Kliniky nádeje chce OZ Magna v spolupráci s miestnou organizáciou Our Home, ktorá sa už 10 rokov venuje deťom ulice, rozbehnúť projekt osvety HIV/AIDS priamo v uliciach Phnom Penhu. V hlavnom meste Kambodže, ktorá stále zápasí s následkami občianskej vojny, žije asi 1,4 milióna obyvateľov a asi 100 000 detí priamo na ulici. Je v ňom iba jedna veľká nemocnica. Pre miestnych obyvateľov je však finančne nedostupná.

Projekt takzvaného "streetworku" by mal podľa Bandžáka zasahovať až do provincie Takeo, ktorá je približne 75 kilometrov od Phnom Penhu. V spomínanej provincii chce OZ Magna poskytovať raz do týždňa základnú zdravotnú starostlivosť, osvetu o HIV/AIDS. Tiež tam chce začať liečiť asi 10 HIV pozitívnych detí. Sociálny pracovník bude pravidelne navštevovať aj miestne verejné domy, kde bude robiť osvetu HIV/AIDS. Obyvatelia Kambodže podľa doterajších skúseností slovenského občianskeho združenie Magna nemajú ani základné informácie o prenose HIV. "Niektorí dokonca veria, že ak budú mať sexuálny styk s pannou vyliečia sa," konštatoval M. Bandžák.

Kambodža je v oblasti juhovýchodnej Ázie krajinou najviac postihnutou ochorením AIDS. Vo veľmi zúfalej situácii sú najmä malé deti nútené prostituovať, či bezprizorné deti ulice, čo často zneužívajú pedofilovia.

Projekt polikliniky odborne zastrešuje Fakulta verejného zdravia a sociálnej práce (FZaSP) Trnavskej univerzity. Časť životnej reality Kambodžanov predstavia budúci rok slovenskej verejnosti výstavy fotografií D. Augustínovej a M. Bandžáka a dokumentárny film režiséra Vlada Balka, ktorý Kambodžu navštívi na jeseň.

(r)

obsah | svět - svet