Češi našli Heydrichův hrob

Pětašedesát let poté, co převzal vládu nad okupovaným Protektorátem Čechy a Morava Reinhard Heydrich, nalezli čeští badatelé zahlazený hrob třetího muže nacistické říše. "Léta jsem to místo hledal a nalezl ho až nedávno," říká Jaroslav Čvančara, který vydal o letech nacistické okupace několik odborných publikací.

Nejdříve se obrátil na Správu berlínských hřbitovů, která mu odpověděla, že Heydrichovy ostatky spočívají - jak předpokládal - na Hřbitově invalidů. Ovšem s dodatkem, že hrob byl po válce zahlazen.

Srovnáváním fotografií z Heydrichova pohřbu s nynějším umístěním náhrobků pak Čvančara s přáteli vytipoval přibližný prostor Heydrichova hrobu. "Na jedné z historických fotografií nelze přehlédnout ozdobnou mříž hrobu sousedícího s tím Heydrichovým. Když jsem pak na místě našel zbytky upálené mříže, získal jsem jistotu," shrnuje Čvančara do dvou vět své několikaleté pátrání.

Nacionalisté nosí květiny generálovi SS

Když si pak místo fotografoval, překvapila ho třicetičlenná skupina mladých lidí, kteří položili na trávník květiny a se skloněnými hlavami vzdávali někomu úctu. Zeptal se jich, jestli tu není pochován Heydrich, a oni přitakali. Nedalo mu to a opatrně namítl, že to přece nemohou tak přesně vědět.

"Představili mi vdovu po příslušníkovi tělesné standardy SS - Leibstandarte Adolf Hitler. A prý ona si místo Heydrichova hrobu dobře pamatuje," popisuje badatel setkání s nacionalisty.

Heydrichův hrob navštívili 30. dubna - v den, kdy vůdce nacistické říše Adolf Hitler spáchal sebevraždu a Rudá armáda se probojovala až k jeho bunkru.

Stane se hrob atrakcí?

Představitel nacionalistické strany DVU (je zastoupena v zemském sněmu Braniborska) Dietmar Tönhardt, který s Čvančarou hovořil, potvrdil, že je jedním z mála lidí, kteří vědí, kde přesně je Heydrich pochován.

"Dozvěděl jsem se to od pamětníků. Znali to místo ještě z doby, než byl hřbitov srovnán se zemí. Nedávno jsem tam vzal i skupinu českých a slovenských turistů. Velmi je to zajímalo, fotografovali si to," říká Tönhardt.

Když Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu hovořil nedávno se zástupcem obdobné německé instituce Winfriedem Hajnemanem, dozvěděl se překvapující věc. Heydrichova rodina se už několik let snaží obnovit protektorův hrob.

"Svěřil se mi, že tak trochu nevědí, co s tím. Maximum, na co jsou ochotni přistoupit, je přenesení Heydrichových ostatků do hrobky jeho manželky Liny, kde by bylo jen jeho jméno s datem narození a smrti," říká Stehlík. Zástupce českého velvyslance v Německu Jan Sechter nicméně nepochybuje, že demokratický Berlín se s tímto ožehavým problémem dokáže vyrovnat: "A navíc si myslím, že jsou tu lepší průvodci historií než představitel nacionalistické strany."

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | svět - svet