Juniorka Hejnová si doběhla na MS pro stříbro

Atletka Zuzana Hejnová získala na juniorském mistrovství světa v italském Grossetu stříbrnou medaili v běhu na 400 metrů překážek. Ve finále zlepšila vlastní český rekord v této věkové kategorii na 57,44 sekundy a prohrála pouze s Ruskou Jekatěrinou Kostěckou. Ta byla téměř o dvě vteřiny rychlejší, třetí doběhla do cíle Sherene Pinnocková z Jamajky.

Ve středečním semifinále přitom měla Hejnová, loňská mistryně světa v kategorii do 17 let, velké štěstí. Krátce po startu se musela vyhnout jiné jamajské soupeřce McGowanové, která jí upadla pod nohy a vyvedla ji z rytmu. Sedmnáctiletá česká reprezentantka nakonec postoupila do finále časem 59,08 sekundy jako poslední a dnes musela startovat v nepříliš výhodné první dráze. Přesto o desetinu vteřiny zlepšila svůj český juniorský rekord z loňského roku.

"Vůbec jsem to nečekala, je to super," radovala se Hejnová bezprostředně po doběhu. "Běžet v první dráze jsem se ani nebála,

už jsem tam startovala víckrát. Každý ve své dráze musí uběhnout tak jako tak 400 metrů," uvedla na internetové stránce atletika.cz.

Ve finále bude soutěžit kladivář Michal Fiala, který hned prvním pokusem kvalifikační limit 69,50 přehodil o patnáct centimetrů. Postoupil jako šestý. Naopak sprinterce Janě Polívkové uniklo semifinále dvoustovky o pouhé tři setiny sekundy, o něž ve svém rozběhu prohrála souboj o postupové třetí místo s Japonkou Kaoru Macudaovou. Desetibojař Lukáš Patera kvůli bolestem zad nenastoupil kosmé disciplíně závodu, skoku o tyči. Do té doby byl devátý.

LIDOVKY

obsah | svět - svet