Václav Havel očekává překvapení ve volbách

Český exprezident Václav Havel na konferenci v Belgii prohlásil, že očekává překvapení v českých volbách. Mladí prý chtějí změny, éra prorůstání politické moci s ekonomickými skupinami podle něj končí. Ve střední a východní Evropě podle něj už končí doba "špatného" postkomunismu.

Václav Havel se zúčastnil konference v Antverpách. Mladí lidé, včetně Čechů, podle něj odmítají uzavírání politických elit a volají po změně. Trpělivost nové generace nezdeformované komunismem podle Havla "není nekonečná".

"Například v České republice se vůbec nedomnívám, že situace spěje k jakémukoliv typu revoluce. Mladí Češi chtějí změnu, ale poklidnou cestou. I ve volbách lze očekávat možná překvapení," řekl, aniž upřesnil, co tím myslí. Po pádu komunismu začala podle Havla ekonomická moc rychle prorůstat mocí politickou a pokoušela se ji často nevybíravým způsobem ovlivňovat. Exprezident připomněl "oranžovou revoluci" na Ukrajině či změny v Gruzii a Srbsku. "Tyto změny již byly proti postkomunistickým režimům, proti vládě mafií," řekl.

Havel v přednášce zároveň zdůraznil, že se postkomunistické země v uplynulých letech snažily předat světu svoji varovnou zkušenost s komunismem. "Nevím, jak jsme ji dokázali předat. Asi jsme ji mohli artikulovat lépe a sugestivněji," řekl a podotkl, že jeho část Evropy byla po desetiletí odsouzena k roli "křivého zrcadla".

Šéf českého centra pro ekonomiku EU kritizoval

Vedle Havla se konference o působení nových států v Evropské unii účastnili převážně ekonomové či zástupci byznysu.

Zatímco většina řečníků vývoj ve svých zemích spíše chválila, ředitel českého Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach poukazoval na vysoké daně, vládní výdaje a nadměrnou regulaci. "Musíme přijímat všechny směrnice a předpisy," které mohou za zpomalení růstu starých zemí EU," řekl.

Případným zájemcům o investice v ČR doporučil, aby počkali do voleb v příštím roce, kdy podle něj vyhraje ODS a přijde s ekonomickými reformami.

iDNES, ČTK

obsah | svět - svet