Havel se stal velvyslancem svědomí

lý český prezident Václav Havel se stal prvním "velvyslancem svědomí". Ocenění mu udělilo sdružení umělců pro lidská práva Art for Amnesty při Amnesty International. Ve čtvrtek večer mu jej v Dublinu odevzdal irský nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney a držitelka filmového Oscara Vanessa Redgraveová. Amnesty International tak ocenila Havlův boj za lidská práva.

Heaney připomněl, že Havel patří k symbolům éry moderního divadla, politického disentu a zániku komunistických režimů. Ocenil, že nevyužil svého práva "staršího státníka" a nezůstává stranou nebo na piedestalu. "V Irsku dobře známe, co to je jít do vězení kvůli svědomí. Dobře známe ten rozpor mezi zákonem státu a zákonem vnitřním," připomněl irský spisovatel a básník, jehož báseň Republika svědomí se stala podnětem ke zřízení nové ceny. Havel, který je v Irsku se svou ženou, řekl, že si váží ocenění od Amnesty International, jejíž práce si váží a která mezi mnoha lidmi pomohla i jemu. Je pro něj o to významnější, že přichází od umělců, kteří jsou velmi přísní a vnímají široké souvislosti, jak historické, tak prostorové.

Cena má dvojí spojení na Českou republiku. Pamětní diplom vytvořil brněnský výtvarník žijící v USA Petr Sís. Výraz "svědomí" nepoužila Amnesty International ve spojení s Havlem poprvé. V dobách, kdy byl ve vězení bývalého socialistického Československa, byl na seznamu "vězňů svědomí", kterým se organizace snažila pomoci na svobodu. Nynější titul velvyslanec svědomí oceňuje roli, kterou Havel sehrál a hraje při prosazování lidských práv ve světě.

(mp)

obsah | svět - svet