Havel, čtvrtý nejvlivnější intelektuál světa

Bývalý český prezident Václav Havel je čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem světa. Toto místo obsadil v žebříčku sta osobností, které do výběru zařadily prestižní britský časopis Prospect a americký Foreign Policy. První místo zaujal americký lingvista Noam Chomsky, který mimo jiné proslul kontroverzní knihou o pozadí a příčinách teroristických útoků proti New Yorku a Washingtonu z roku 2001. Na druhé a třetí pozici se umístili italský spisovatel a sémiotik Umberto Eco a Brit Richard Dawkins.

Ošizená Francie

Intelektuální oblíbence vybíralo 22.000 lidí pocházejících především ze Spojených států a Velké Británie. Agentura AFP reagovala na anketu poznámkou, že mezi stovkou osobností bylo jen málo Francouzů. První, Jean Baudrillard, se objevil až na 22. místě. Agentura si povšimla také malého zastoupení mladých myslitelů a intelektuálek.

Na 19. pozici stanul Paul Wolfowitz, prezident Světové banky a bývalý náměstek amerického ministra obrany, který nejvíce horoval pro americký vpád do Iráku v roce 2003. Následuje ho na 21. místě Francis Fukuyama, historik, který proslul teorií o "konci dějin", a na 28. místě americký profesor Samuel Huntington, autor díla o konfliktu civilizací.

ČTK

obsah | svět - svet