Havel v Berlíně převzal prestižní Národní cenu

Bývalý český prezident Václav Havel převzal ve středu v Berlíně prestižní Národní cenu Německé národní nadace za zásluhy o česko-německé vztahy, srůstání Evropy a lidská práva.

Zvítězila po sametové revoluci snaha po vybudování občanské společnosti založené na lidské slušnosti, bezelstnosti, úctě k mravnímu řádu, občanům, i pokoře před světem, nebo vyhrály intriky, lži, podrazy a zákulisní handly? položil si Havel v přítomnosti německého prezidenta Johannese Raua řečnickou otázku při bilancování téměř třináctiletého působení v prezidentské funkci.

"Převažuje politická kultura nezištné služby celku nebo mafiánského bruslení mezi zákony?... Prohrál jsem svůj zápas nebo vyhrál?", ptal se a odpověděl: "Ani jedno, ani druhé".

Podle svých slov se snažil o politiku trvale otevřené společnosti. "Ti, kteří se pokoušeli jít touto cestou, byli vždycky trnem v oku všem ekonomickým šejdířům či politickým šíbrům, všem postkomunistickým mafiánům či s nimi svázaným takzvaně pragmatickým politikům, kteří jim za příslušnou nedokazatelnou odměnu zaručovali příslušné nedokazatelné politické krytí či aspoň legislativní a exekutivní vstřícnost," prohlásil Havel.

Je přesvědčen, že úspěšnost polistopadového vývoje i to, kdo jakou roli v něm hrál, posoudí historici či budoucí generace.

Soukromá nadace vznikla v roce 1993 ve Výmaru a čestným předsedou jejího fondu je exkancléř Helmut Schmidt, který vedl německou vládu v letech 1974- 82. Cena je dotována částkou 100 tisíc eur (3,2 mil. Kč).

JITKA GÖTZOVÁ, JAN KOVAŘÍK

obsah | svět - svet