Havlovi byl jako jedinému cizinci letos udělen Řád Kanady

Bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi byl udělen Řád kanady. Ze 109 oceněných tímto nejvyšším kanadským vyznamenáním je letos jediným cizincem. Havel získal titul čestného společníka Řádu Kanady. Ten je oceněním za celoživotní zásluhy.

U českého politika Kanaďané především ocenili, že se angažoval za dodržování lidských práv a prosazoval mezinárodní dialog. Řád uděluje guvernérka, která v zemi vykonává moc britské královny Alžběty II. a která Havlovi a ostatním chce předat řád před koncem roku.

Havlova kancelář sdělila, že bývalý prezident navržené vyznamenání přijal. Nyní se jedná o tom, kdy a kde řád převezme, uvedla kancelář. Na otázku, zda se tak stane v Kanadě, odpověděla, že vše je po této stránce zatím velmi nejasné.

Havel není prvním Čechem, který Řád Kanady dostává. V roce 1981 byl řádem oceněn za ekologické zásluhy i československý emigrant, zpravodajec československého odboje, přírodovědec a ekolog Vladimír Krajina, v roce 1992 spisovatel Josef Škvorecký, již v roce 1971 podnikatel Tomáš Baťa, ale i další rodáci z bývalého Československa.

(r)

obsah | svět - svet