Gruzie požádala Česko o pomoc s protivzdušnou obranou

Gruzie požádala Českou republiku o pomoc při modernizaci své protivzdušné obrany a při začleňování svých ozbrojených sil do NATO. Na Kavkaz tak v budoucnu zřejmě vyrazí na konzultační návštěvu čeští vojenští experti.

Zprávu potvrdil náměstek ministra obrany Martin Bělčík po jednání s gruzínským ministrem pro evropskou a euroatlantickou integraci Georgijem Baramidzem.

"Byli jsme požádáni o pomoc v této oblasti. Myslím, že prostor pro to je," uvedl náměstek. Podle něj by se další spolupráce mohla rozšířit po vstupu Gruzie do Severoatlantické aliance.

Právě kvůli hledání podpory přistoupení kavkazské republiky do NATO je Baramidze v těchto dnech na návštěvě několika středoevropských zemí. Už navštívil Maďarsko, z Prahy odlétá do Varšavy.

Bělčík zdůraznil, že Česko snahy Gruzie začlenit se do euroatlantických struktur vítá. "Je stabilizační prvek v oblasti, má snahu vystupovat jako solidní partner," řekl. Země je podle něj velmi ambiciózní, své vojáky vyslala například do Afghánistánu, Iráku a na Balkán. Připustil však, že stále není dořešena řada vnitřních problémů. Podle expertů na mezinárodní politiku se ale právě kvůli nim Tbilisi nestane členem Aliance dříve než po roce 2010. Nejčastěji upozorňují na nouzi o prověřený armádní personál a jeho stabilitu, na problém civilní kontroly ozbrojených sil, korupci a další nedostatky.

Česko má v Gruzii pět vojenských pozorovatelů, kteří tam pracují v misi UNOMIG pod OSN. Praha také před několika lety Tbilisi věnovala munici v ceně téměř pět miliard korun.

Zemi nyní vede prozápadní vláda v čele s prezidentem Michailem Saakašvilim, kterou vynesla k moci takzvaná "revoluce růží" v listopadu 2003.

NATOAKTUAL.CZ

obsah | svět - svet