Gross pro ozbrojený doprovod v letadlech i otisky prstů v pasech

Ministr vnitra Stanislav Gross po jednání s americkým ministrem pro vnitřní bezpečnost Tomem Ridgem v pondělí v noci uvedl, že i na některých leteckých spojích českých dopravců se počítá se zavedením ozbrojeného doprovodu jaký se uplatňuje v USA, a který mnohé evropské letecké společnosti odmítají.

"Je zapotřebí si uvědomit, že jde o bezpečnost letecké dopravy," řekl Gross po jednání. Vysvětlil dále, že bezpečnostní rada státu se zabývala nedávno novou koncepcí bezpečnosti civilního letectví a v této koncepci se "počítá s tím, že bude policie ČR vykonávat ozbrojené doprovody českých dopravců".

Dodal, že nepůjde o plošné doprovody všech letounů do všech míst, nýbrž jen do "rizikových destinací", mezi něž patří z hlediska teroristického nebezpečí i Spojené státy. Washington naznačil, že si ozbrojené doprovody na palubách letounů přeje, ale zatím je nestanovil jako podmínku, bez jejíhož splnění by letecké společnosti nemohly v USA přistávat.

Ministerstvo už uzavřelo memorandum o porozumění s českými aeroliniemi, které dává organizační a právní základ doprovodů.

Otisky prstů budou i v pasech ČR

Pochopení vyjádřil Gross pro americká opatření na hranicích, kde musejí vízoví cizinci odevzdávat otisky prstů a nechat se vyfotografovat.

"Jsou to opatření, která bychom nikomu vyčítat neměli," řekl s tím, že je lepší je podstoupit a cítit se bezpečněji. Dodal, že "v dohledné budoucnosti, a to je budoucnost několika málo let", budou otisky prstů součástí biometrických údajů v českých pasech.

Skeptičtější pohled měl český ministr na třídění pasažérů podle možné bezpečnostní spolehlivosti. Spojené státy uvažují, že by pasažéry třídily do tří skupin, od spolehlivých po rizikové. Gross připustil, že v tomto případě je na vážkách bezpečnost občanů a dodržování lidských práv.

Gross chce změnu vízové politiky USA

Ministři projednávali i vízovou politiku. Podle Grosse by Američané měli "velmi vážně uvažovat o přehodnocení" svého postoje k ČR. "Je to problém, který budeme chtít řešit". Spojené státy nejen že zachovaly, ale v posledním roce i přitvrdily vízovou politiku vůči českým občanům.

Další program návštěvy Grosse v USA

Český ministr vnitra se v úterý sejde s vysokými představiteli ministerstva zahraničí prvním náměstkem ministra Richardem Armitagem a náměstkyní Paulou Dobrianskou, i s reprezentanty americké Agentury pro potírání drog (DEA).

Odpoledne se setká s Johnem Gordonem, poradcem prezidenta George Bushe pro otázky vnitřní bezpečnosti, a ředitelem Národního centra pro zmizelé a zneužívané děti Ernie Allenem.

V rámci návštěvy má Gross dále jednat s ministrem spravedlnosti Johnem Ashcroftem i řediteli CIA a FBI.

NOVINKY

obsah | svět - svet