Jozef Gönci si vystrieľal bronz

Jozef Gönci má bronz. Slovenský strelec skončil na OH v Aténach v disciplíne vzduchová puška 60 na 3. mieste výkonom 697,4 - o osem desatín predbehol štvrtého Kórejčana Cheona. Súťaž vyhral Číňan Žu vo svetovom rekorde 702,7. Druhý slovenský zástupca v tejto disciplíne Matej Mészáros obsadil solídnu 9. priečku výkonom 594 bodov a len tesne zaostal pred bránami finále.

Slovenská výprava tak získala v Aténach po Krnáčovom striebre už druhú medailu, celkovo ide o jubilejný desiaty cenný kov pre SR v ére samostatnosti (bilancia 2 - 5 - 3). Pre 30-ročného Gönciho je to druhá medaila z OH v kariére, pred 8 rokmi v Atlante získal v streľbe z ľubovoľnej malokalibrovky bronz.

"Pre úspech som urobil maximum, som nesmierne vďačný za túto medailu. Čínski strelci boli dnes nedostižní, obdivujem ich psychiku, keď dokážu prejsť celou súťažou bez výkyvov. S kvalifikačným výkonom 596 bodov som spokojný. Očakával som, že nastrieľam 595 až 596 bodov, čo sa mi podarilo splniť. Finálových desať výstrelov je potom už lotéria. Predposledný deviaty výstrel, keď som dal iba 9,3, ma trochu vystrašil, ale môj kórejský súper v boji o bronz mi to v poslednej položke vrátil. Chcem sa poďakovať najmä môjmu trénerovi a psychológovi Martinovi Babíkovi a lekárovi Branislavovi Delejovi, ktorí ma na dnešnú súťaž pripravili naozaj perfektne." Jozef Gönci obsadil v kvalifikácii súťaže 4. miesto výkonom 596 bodov a postúpil do finále. Kvalifikáciu vyhral výkonom 599 bodov čínsky reprezentant Žu Qi-nan.

Skúsený Gönci po slabšom začiatku (prvé dve položky 99 a 98) strelil trikrát maximálny počet 100 bodov, v záverečnej minul desiatku len raz.

Nádejný 22-ročný Mészáros vo svojej olympijskej premiére nesklamal a v dvoch zo šiestich položiek zaznamenal maximum 100 bodov.

(r)

obsah | svět - svet