Gergely: Zlato príde na Slovensko

"Mám aj maďarské občianstvo, titul vyhralo Maďarsko, ale zlatú medailu donesiem domov, na Slovensko," tvrdil Štefan Gergely.

Nedávna opora slovenskej vodnopólovej reprezentácie dostala pred troma týždňami maďarský pas. V pravý čas. Štefan, dnes už István, sa dostal do nominácie trénera Keményho, cestoval na svetový šampionát do Barcelony a dočkal sa toho, kvôli čomu zmenu robil - triumfu. Maďari, olympijskí víťazi zo Sydney, sa stali majstri sveta po 30 rokoch.

Finále Maďarsko - Taliansko 11:8 sa skončilo pred polnocou, krátko po nej dekorovali majstrov sveta, no keď Gergely vyšiel zo šatne v Paláci Sant Jordi, ručička na hodinkách sa blížila k jednej ráno.

"Nevedel som sa dlho rozhodnúť, či ponuku Maďarov prijať. Dnes viem, že som urobil dobre. Mám zlato. Som v príprave s tímom iba štyri týždne, hral som v Barcelone len v troch zápasoch, ale získal som to, čo by sa mi so Slovenskom nikdy nepodarilo. Ale chvíľu potrvá, kým si zvyknem, že som majster sveta." Celé finále presedel na lavičke. "Bolo to určite horšie. Na lavičke nič neurobíte, len nervózne sedíte a maximálne prídete o hlasivky. Som typ, ktorý by radšej hral. Aspoň viem, že je v tíme brankár, ktorému tréner verí viac a to ma poženie do ďalšieho tréningu."

Ostrava bude veľká, ale po nej príde návrat do reálneho života. A v Maďarsku sú brankári, ktorí môžu Gergelymu zazlievať, že ich vytlačil zo zlatej zostavy.

"Averzia bude," tvrdí hráč Honvédu Budapešť, ale nebojím sa jej. "Je mi ľúto toho, koho miesto som zabral, ale taký je šport. Miesto v reprezentácii dostanú najlepší. A mojím cieľom je trénovať tak, aby som bol čo najskôr maďarskou brankárskou jednotkou."

(mn)

obsah | svět - svet