EU přijme 529 českých úředníků

Zhruba pět stovek občanů České republiky dostalo šanci najít v příštích sedmi letech práci v úřadech Evropské komise. Evropská komise totiž včera schválila návrh na zavedení výjimečného období, během něhož Brusel omezí nábor úředníků ze současných členských států a otevře prostor zájemcům z deseti kandidátských zemí. Ve všech vstupujících zemích bude postupně vypsáno na pět desítek konkursů. V nich budou muset zájemci o práci v Bruselu prokázat jazykové znalosti a projít celou řadou písemných testů i ústním pohovorem.

Evropská komise v této souvislosti vzkázala kandidátským zemím, aby se postaraly o přípravu svých lidí na práci v unii. Pokud se prý do konkursů nepřihlásí ˝špičkoví uchazeči˝, zůstanou místa vyhrazená pro tu kterou zemi neobsazená. Kromě prestižního místa představuje práce v Bruselu bezesporu i finančně lákavou perspektivu.

Úspěšné uchazeče totiž v Evropě čekají ˝unijní platy˝ (výše životních nákladů v Bruselu ovšem stále stoupá a jen během posledních deseti let se zvýšila o celou čtvrtinu). Pro uchazeče z kandidátských zemí je vyhrazeno celkem 3441 úřednických postů. Češi by měli dostat přesně 529 (zhruba stejně jako srovnatelně lidnaté Řecko, které má v EK 560 lidí). Slovenští úředníci by měli v Evropské komisi obsadit 298 míst.

Kolik si vydělá úředník v Bruselu

* právnička s dvěma dětmi a 18letou praxí 207 tisíc korun

* počítačový technik s praxí 144 tisíc korun

* bezdětná sekretářka ovládající tři jazyky 90 tisíc korun

Pozn.: uvedená částka představuje čistý měsíční příjem

MILAN ROKOS

obsah | svět - svet