Čeští europoslanci většinou ústavu EU nepodpoří

Hlavní politické kluby v Evropském parlamentu v úterý podpořily schválení rezoluce, která se vyslovuje pro přijetí ústavy Evropské unie. Mezi českými europoslanci však dokument vyvolává spíše nesouhlas; z 24 jej ve středečním hlasování podpoří zřejmě jen sedm.

"Bezvýhradné ano" ústavě vyslovil jménem Evropské lidové strany-Evropských demokratů (ELS-ED), nejsilnějšího klubu v EP, jeho předseda Hans-Gert Pöttering.

Připustil však, že 40 členů frakce ED - mezi nimi devět poslanců ODS - má na věc jiný názor. Vnitřní dohoda z léta 2004 přitom umožňuje členům ED zaujímat jiná stanoviska než většina klubu v ústavních a institucionálních otázkách.

Podpora silných táborů

Rezoluci chtějí rozhodně podpořit také socialisté a liberálové, druhý a třetí nejsilnější klub v EP. Zelení mají výhrady, považují však smlouvu za krok správným směrem, i když se spoustou chyb a mezer.

Komunisté ji naopak z podobných důvodů odmítají - zejména jim vadí její podpora ekonomickému liberalismu. Klub Svaz pro Evropu národů je rozdělen; jeho členové se zřejmě převážně zdrží hlasování.

Naprosto proti jsou euroskeptici z klubu Nezávislí/Demokraté a část nezařazených z krajní pravice.

Češi proti ústavě

Z českých poslanců budou hlasovat pro dva zástupci ČSSD Libor Rouček a Richard Falbr, stejně jako členové ELS Josef Zieleniec a Tomáš Zatloukal (oba SNK), Jana Hybášková (ED) a poslanci KDU-ČSL Zuzana Roithová a Jan Březina.

Pokud se podřídí stranické disciplíně, bude proti nebo se zdrží šest komunistů. Negativně hlasovat se chystají také člen euroskeptického klubu Vladimír Železný, nezařazená Jana Bobošíková a devět poslanců za ODS. Soudě podle dnešních výroků by dokument měl projít s podporou více než 500 poslanců ze 732.

Nákladné oslavy

EP dnes také oznámil, že utratí za zítřejší oslavy, výzdobu u příležitosti přijetí dokumentu 191 tisíc eur (asi 5,7 mil. Kč). Centrem akcí se stane Štrasburk a slavit se bude celý týden.

Z uvedené sumy je určeno 58 tisíc eur (asi 1,74 mil. Kč) na dekoraci budovy EP. Pouze na balónky, plakáty a hudbu padne 33 tisíc eur (asi 990 tis. Kč).

Ústavu musí během roku a půl přijmout ještě jednotlivé státy Unie. Parlamenty některých zemí tak již učinily vloni, mj. Litva (11.11.) a Maďarsko (20.12.).

V České republice by měli dokument zvážit voliči v referendu. Stejný postup zvolilo dalších sedm států: Španělsko, Lucembursko, Francie, Nizozemsko, Velká Británie, Dánsko a Polsko.

EUPOLITIX, NOVINKY

obsah | svět - svet