Slovenskí europoslanci sa rozdelili do výborov

Poslanci Európskeho parlamentu sa rozdelili do 20 špecializovaných výborov, v ktorých budú pripravovať návrhy rezolúcií a ďalších rozhodnutí pre plenárne zasadnutia. Štrnásť slovenských europoslancov bude pôsobiť v 12 výboroch.

V najväčšom a mediálne najpríťažlivejšom zahraničnom výbore bude Slovensko zastupovať len europoslankyňa za Smer Monika Beňová z frakcie socialistov. Jej stranícky kolega Miloš Koterec bude pracovať vo výbore pre regionálny rozvoj, rovnako ako poslanec za KDH Miroslav Mikolášik z frakcie ľudovcov.

Dvojnásobné zastúpenie bude mať Slovensko aj v dôležitom rozpočtovom výbore, kam sa dostali socialista Vladimír Maňka a nezávislý europoslanec Sergej Kozlík zvolený za ĽS-HZDS.

Vo výbore pre práva žien a rovnosť pohlaví bude pracovať poslankyňa za KDH Anna Záborská, ktorá má šancu stať sa jeho predsedníčkou. O vedení výboru sa rozhodne na jeho piatkovom zasadnutí.

Poslanec Peter Šťastný (SDKÚ) sa dostal do výboru pre medzinárodný obchod, jeho stranícky kolega Milan Gaľa do výboru pre rozvoj a ďalšia europoslankyňa za SDKÚ Zita Pleštinská do výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.

Poslankyňa za SMK Edit Bauer bude pracovať vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, hoci jej prioritou bol výbor pre zamestnanosť a sociálne otázky, jej stranícky kolega Arpád Duka-Zolyomi vo výbore pre kultúru a vzdelávanie.

Do zahraničného výboru sa nepodarilo dostať nezávislej poslankyni Irene Belohorskej (ĽS-HZDS), ktorej však vyšla druhá voľba - výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín. Ďalší nezávislý poslanec Peter Baco (ĽS-HZDS) sa dostal do výboru pre poľnohospodárstvo a Ján Hudacký (KDH) z frakcie ľudovcov bude pôsobiť vo výbore pre priemysel, výskum a energetiku.

Viaceré výbory sa na ustanovujúcich zasadnutiach zídu už vo štvrtok popoludní, aby zvolili svojich predsedov a podpredsedov, niektoré budú rokovať až v piatok.

Zoznam slovenských poslancov EP a ich rozdelenie do výborov

Peter Baco (nezávislý, ĽS-HZDS) - výbor pre poľnohospodárstvo

Edit Bauer (SMK) - výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné otázky

Irena Belohorská (nezávislá, ĽS-HZDS) - výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín

Monika Beňová (Smer) - zahraničný výbor

Arpád Duka Zolyomi (SMK) - výbor pre kultúru a vzdelávanie

Milan Gaľa (SDKÚ) - výbor pre rozvoj

Ján Hudacký (KDH) - výbor pre priemysel, výskum a energetiku

Miloš Koterec (Smer) - výbor pre regionálny rozvoj

Sergej Kozlík (nezávislý, ĽS-HZDS) - rozpočtový výbor

Vladimír Maňka (Smer) - rozpočtový výbor

Miroslav Mikolášik (KDH) - výbor pre regionálny rozvoj

Zita Pleštinská (SDKÚ) - výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa

Peter Šťastný (SDKÚ) - výbor pre medzinárodný obchod

Anna Záborská (KDH) - výbor pre práva žien a rovnosť pohlaví

PRAVDA

obsah | svět - svet