Slováci do Európskej komisie

Prácu v Európskej komisii nájde počas nasledujúcich siedmich rokov najmenej 279 Slovákov. Vyplýva to zo stratégia prijímania pracovníkov z nových členských krajín, ktorú dnes komisia prijala.

Pôjde síce väčšinou o miesta nižších úradníkov, ale tri miesta sú pre Slovensko rezervované na úrovni riaditeľov a 15 vo vyšších riadiacich funkciách. Správa schválená komisiou predpokladá zavedenie sedemročného prechodného obdobia, počas ktorého nebude platiť zákaz rezervovať posty pre obyvateľov konkrétnej členskej krajiny.

Komisia chce totiž zabezpečiť geografickú vyváženosť svojho personálu, preto bude v tomto období možné organizovať konkurzy v nových členských štátoch a prakticky obmedziť prijímanie ľudí na ich občanov. EK novým členom takýmto spôsobom rezervovala necelých 3500 miest, čo sú asi dve tretiny z celkových vyše 5000, na ktoré by mali mať nové krajiny nárok podľa bežných pravidiel zemepisnej rovnováhy.

Najviac úradníckych miest čaká na Poliakov (vyše 1300), Česi a Maďari dostanú zhruba po 500. Komisia nárok jednotlivých krajín vypočítala podľa počtu obyvateľov, počtu hlasov v Rade EÚ a kresiel v Európskom parlamente, aby tak čo najlepšie vyjadrila váhu tej-ktorej krajiny v celej EÚ.

Podľa komisára pre túto oblasť Neila Kinnocka nejde v žiadnom prípade o národné kvóty na personál, ale o cieľové počty, ktoré nie sú maximálne a teda obmedzené.

(mp)

obsah | svět - svet