K ľudovcom sa v Európskom parlamente hlási polovica poslancov zo SR

Polovica zo 14 slovenských pozorovateľov v Európskom parlamente, ktorých v Bruseli privítajú tento týždeň, bude pôsobiť v radoch jeho najsilnejšej politickej frakcie - Európskej ľudovej strany. Európskych ľudovcov posilní zo Slovenska Zuzana Martináková, Pavol Kubovič a Petra Masácová za SDKÚ, Edit Bauer a László Nagy za SMK a Ján Figeľ s Annou Záborskou za KDH.

K ľudovcom smeruje 69 z celkového počtu 162 pozorovateľov z desiatich vstupujúcich krajín. Táto frakcia tak bude mať 301 poslancov, čo je viac ako socialisti a liberáli spolu. K Strane európskych socialistov (PSE) sa zo Slovákov pridá Robert Fico a Monika Beňová zo strany Smer. Zástupca ANO Imrich Béreš posilní rady európskych liberálnych demokratov (ELDR), komunista Jozef Ševc bude pôsobiť v skupine zjednotenej európskej ľavice GUE/NGL a Rudolf Žiak z novovzniknutej Ľudovej únie v euroskeptickej Únii pre Európu národov (UEN).

Nejasné ostáva zaradenie dvoch pozorovateľov za HZDS-ĽS - Sergeja Kozlíka a Jána Jasovského. Ak sa nedohodnú so žiadnou politickou skupinou, môžu pôsobiť v klube nezávislých poslancov, ktorých je dnes v europarlamente 31. Pozorovateľov zo Slovenska a ďalších vstupujúcich krajín čaká tento týždeň slávnostné privítanie v ich politických skupinách, oboznámenie sa s ich činnosťou v EP a tiež zaradenie do rôznych výborov. Niektoré frakcie pripravili program pre nováčikov už na dnes, iné až na utorok či stredu. Na budúci týždeň sa budú môcť prvýkrát zúčastniť v Štrasburgu na plenárnom zasadnutí.

Pozorovatelia sa môžu plnohodnotne podieľať na fungovaní europarlamentu, nemôžu však hlasovať a vystupovať na plenárnych schôdzach. Musia zatiaľ hovoriť jedným z 11 oficiálnych jazykov únie, pretože EP ešte nie je pripravený zabezpečiť tlmočenie do ďalších desiatich jazykov.

Plné práva poslancov získajú pozorovatelia 1. mája 2004 a hneď na tento deň naplánoval EP dôležité rokovanie, na ktorom by mali schvaľovať členov Európskej komisie z desiatich nových krajín. V júni 2004 sa potom uskutočnia európske voľby, kde si aj obyvatelia Slovenska a ďalších nových krajín zvolia svojich riadnych europoslancov. Zatiaľ nie je jasné, ako často budú pozorovatelia do Bruselu či Štrasburgu skutočne cestovať, keďže všetci majú zároveň povinnosti doma v národných parlamentoch. EP v podstate funguje celý mesiac, čo by znamenalo, že v Národnej rade SR by prakticky stále chýbalo 14 poslancov.

Aj tento týždeň sa v Bruseli očakáva účasť len malej časti zo 14 slovenských pozorovateľov.

PRAVDA

obsah | svět - svet