Evropský parlament začal jednat o Železného imunitě

Poslanci právního výboru Evropského parlamentu poprvé jednali o imunitě Vladimíra Železného. Rozhodli se, že si ho pozvou na své listopadové zasedání; Železný tak bude mít možnost vyjádřit se ke své trestní kauze v ČR osobně. Oznámila to rakouská poslankyně Maria Bergerová, která má věc na starosti.

Výbor má rozhodnout, zda doporučí zrušit Železného pětiletou poslaneckou imunitu, která ho chrání před trestním stíháním v České republice. Železný, jenž byl v červnu zvolen europoslancem za hnutí Nezávislí, čelí v ČR obviněním z daňových úniků a poškozování věřitele.

Bergerová nechtěla průběh zasedání výboru blíže komentovat. Sdílnější byl další člen výboru Jaroslav Zvěřina (ODS), podle něhož by Železný měl být imunity zbaven, neboť případ nemá politický podtext. Měl by o tom rozhodnout soud, řekl. "Jde o naprosto jasnou nepolitickou záležitost," dodal s tím, že tento názor prý ve výboru převládá. Dodal, že výbor patrně vezme do úvahy i fakt, že Železného už jednou vydal český Senát.

Parlament zatím zrušil imunitu jen třikrát

Celkem existují tři žádosti o zrušení imunity. První žádost o vydání k trestnímu stíhání zaslal pražský městský soud a do EP dorazila v září. Týká se obžaloby, jež viní Železného a Čechoameričana George Novotného z daňových úniků ve výši 6,8 milionu korun při dovozu obrazů z ciziny.

Další dvě žádosti o zbavení imunity vzešly od pražského městského státního zastupitelství a parlament je ještě nemá. Čekají zatím na českém zastoupení při EU. Tyto žádosti se týkají dvou kauz, v nichž europoslanec čelí s dalšími lidmi obviněním z poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises, a z krácení daní v souvislosti s převodem obchodního podílu ve společnosti CET 21.

V EP se může o zrušení imunity jednat měsíce i déle než rok. Konečný verdikt dává plénum. V minulém pětiletém funkčním období se EP zabýval 16 žádostmi národních soudních orgánů o zbavení imunity poslanců. Ve třech případech vyhověl, ve 13 nikoli.

LIDOVKY

obsah | svět - svet