V Bruselu se domácí "nepřátelé" spojili

Ještě před eurovolbami šéf ODS Mirek Topolánek nepřál "nezávislému" Josefu Zieleniecovi ani jedno křeslo v Evropském parlamentu. Nyní s ním a také s lidovci tvoří občanští demokraté nejvlivnější českou "buňku" v Evropském parlamentu.

Řeč je o čtrnácti europoslancích, kteří se stali členy nejsilnější eurofrakce Evropské lidové strany/Evropských demokratů. Tvoří ji devět zástupců ODS, dva lidovci a tři poslanci Sdružení nezávislých kandidátů/Evropští demokraté (SNK/ED). Často jde o lidi, kteří k sobě mají nejen ideovou, ale i osobní averzi. "Myslím, že jsem schopen na evropské platformě dát stranou, co nás dělí na domácí scéně. To, co nás spojuje, převládá," komentoval složení skupiny Jan Zahradil, který se stal předsedou této "národní delegace".

To Jana Hybášková, která kandidovala za SNK/ED, tak smířlivě naladěna není. Podle ní ODS nebude moci prosazovat jen vlastní politiku. "Se stanovisky musí souhlasit všechny tři strany, nelze je prosadit většinově. Pokud se nedohodneme, bude předseda prezentovat rovnoměrně všechny tři názory," uvedla Hybášková. Přesto by chtěli společně získat post místopředsedy parlamentu pro Miroslava Ouzkého (ODS). Ale velké šance zřejmě nemají.

Hybášková také hodlá kontrolovat, zda ODS plní to, k čemu se zavázala v dokumentu, který podepsala s vedením frakce. Právě na jeho základě vzali evropští lidovci euroskeptickou ODS na "milost". "Podle dohody se budou ve věci ústavy EU chovat tak, aby soudržnost klubu nebyla ohrožena," řekl včera čerstvě znovuzvolený předseda Hans-Gert Pöttering. ODS by také neměla v případě, že ústavu ratifikuje většina ostatních členských zemí, bránit jejímu přijetí ani v Česku. "Ratifikace ústavy potrvá dva roky. Budeme pozorně sledovat vývoj. My názory neměníme, ale nemíníme se začít přít okamžitě po vstupu do ELS/ED," řekl Zahradil. ODS se v dokumentu také zavázala, že se zasadí o dojednání česko-vatikánské smlouvy. Podle Zahradila se ODS smlouvě nebrání, ale musí ještě doznat nějakých změn.

I europoslanec Vladimír Železný si vybírá domovskou evropskou stranu. Má zájem o přijetí v Unii za Evropu národů, která sdružuje řadu nacionalistických stran, ale jejíž vliv není příliš velký. Součástí svazu je i italská Národní aliance, jež podle odborníků dlouho koketovala s postfašistickými názory.

Včera odpoledne na Železného čekali zástupci frakce, aby projednali jeho členství.

"Ale vůbec se neobjevil, nerozumíme tomu," sdělil zástupce Unie za Evropu národů.

Podle Romana Bajčana, mluvčího Železného, však Železný jednal se šéfem frakce už ráno. "Asi jde o nějaký šum. Navíc pan Železný není ještě definitivně rozhodnut," řekl.

Jana Bobošíková, která ve volbách byla na stejné kandidátce Nezávislých jako Železný, chce zůstat nezařazená. "Nechci být v žádné frakci," řekla.

JOHANNA GROHOVÁ, HANA LEŠENAROVÁ

obsah | svět - svet