EP podporil pomoc Tatrám

Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu podporil v utorok večer na svojom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli rýchle poskytnutie pomoci z európskeho fondu solidarity pre Vysoké Tatry, ktoré vo výške 5,67 milióna eur už začiatkom júna navrhla Európska komisia.

Schválenie pomoci, ktoré by malo byť formalitou, sa však minulý týždeň skomplikovalo, pretože Rada EÚ (členské štáty) trvala na tom, aby sa suma pre Slovensko odsúhlasila v balíku s ďalšími troma komplikovanejšími zmenami rozpočtu.

Som absolútne proti tomu, aby takéto kroky solidarity boli rukojemníkmi ostatných záležitostí, povedal novinárom parlamentný spravodajca Reimer Boge. Poslanci dnes jasne podporili jeho návrh, aby sa pomoc Slovensku schvaľovala samostatne. Konečné rozhodnutie je však na Rade EÚ a Boge ju varoval, že odďaľovaním súhlasu poškodzuje dôveryhodnosť únie. Spravodajca nrevedel odhadnúť, či sa dohoda podarí už 12. júla na tiralógu medzi parlamentom, radou a komisiou alebo na rokovaní.

Slovenský vládny splnomocnenec pre Tatry Ivan Štefanec bol spokojný s dnešným postojom vplyvného rozpočtového výboru EP. Som rád, že bola akceptovaná naša pozícia, aby slovenský prípad použitia prostriedkov z fondu solidarity nebol spájaný s niečím iným, povedal novinárom.

Som rád, že zataiľ nikto nespochybnil ani podstatu použitia prostriedkov ani výšku, akú navrhla komisia, ktorá predstavuje 2,9 percenta z uznaných škôd, dodal Štefanec.

Podľa neho je ešte teoreticky možné, že sa pomoc pre Vysoké Tatry po vlaňajšej víchrici stihne schváliť do konca júla, keď začnú v inštitúciách EÚ letné prázdniny. Inak by to bolo zrejmje až v septembri. Pokiaľ by sa to nestihlo do letných prázdnin, nepovažujem to za tragédiu, povedal Štefanec.

Slovensko bude mať po konečnom súhlase jeden rok na využitie peňazí z fondu solidarity. Podľa Štefanca ich použije na krytie verejných výdavkov, záchranných prác, ktoré prebehli v súvislosti s likvidáciou následkov novembrovej víchrice, na opravu infraštruktúry vyčistenie územia postihnutého kalamitou.

PRAVDA

obsah | svět - svet