Egypt má zájem o české bitevníky L-159

Egypt má zájem o nákup českých bitevníků L-159 z Aera Vodochody. Právu to po jednání s českým premiérem Vladimírem Špidlou v Káhiře řekl egyptský ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví. Zkoumat se budou i další možnosti vojenské spolupráce.

Oba politici se na dnešním jednání dohodli na vytvoření pracovní skupiny, která posoudí všechny možnosti vojenské spolupráce, včetně dodávek české obrněné techniky do Egypta. Hovořit o podrobnostech možných zakázek je však podle Špidly zatím brzy. "Na této úrovni se nejedná o počtech ani o technických detailech," uvedl po setkání Špidla, který přijel do Káhiry povzbudit vzájemné vztahy a obchodní výměnu s Egyptem, klíčovým hráčem na Blízkém východě.

Koupí bitevníky Izrael?

Další poetncionálním zákazníkem by se mohl stát Izrael. Po srpnové návštěvě premiéra Vladimíra Špidly v USA se objevily spekulace, že by s prodejem L-159 měly pomoci Spojené státy. "Američané podporují své spojence v rámci programu finanční pomoci, díky níž by mohl Izrael či Egypt L-159 zakoupit," řekl před časem Právu náměstek ministra obrany Jan Váňa.

Převedeno do praxe: Izraelci či Egypťané předloží americké straně své projekty na nákup L-159, a pokud Američané uznají, že projekt je účelný, nákup letadel zaplatí. Samozřejmě za podmínky, že čeští vyjednavači Egypt či Izrael přesvědčí.

Česká armáda se chce bitevníků zbavit

Kromě 72 strojů pro českou armádu, která se však kvůli nedostatku financí chce většiny strojů zbavit, se Aeru Vodochody dosud nepodařilo prodat jediný letoun L-159. Přitom na prodeji těchto strojů, jako hlavním výrobním artiklu Aera, závisí příští existence firmy. Zatím ji udržuje při životě stát hlavně tím, že před nedávnem Aeru znovu prodloužil státní záruky na úvěr ve výši 300 miliónů dolarů (skoro deset miliard korun). Do roku 2008 by ji měl též podržet Boeing, který se české vládě zavázal, že do té doby firmu neopustí.

Právě se vstupem Boeingu do Aera v roce 1997 se spojovaly naděje na proniknutí bitevníků na světové trhy. Ačkoli se "partneři z Boeingu snaží dělat vše, aby se letadlo L-159 prodávalo i na mezinárodních trzích", jak uvedla tisková mluvčí Aera Pavla Kolínová, šest let se nic neděje. Což podle Kolínové nesouvisí ani tak s neschopností Aera či partnerů z Boeingu, jako s nepříznivou situací ve světě, která celkově nepřeje prodeji letadel v této třídě.

Neúspěch v Indii

Slibný obchod se pro Aero rýsoval v Indii. Minulý rok vstoupila česká zbrojovka do tendru indické armády na nákup 66 cvičných letounů. I přes osobní intervenci tehdejšího českého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka se však Indie rozhodla pro bitevníky Hawk od britské společnosti BAE Systems.

JIŘÍ ROŠKOT, NOVINKY

obsah | svět - svet