Dům Prahy v Bruselu utrácí a nevykazuje práci

Pražské zastoupení v Bruselu se topí v chaotickém účetnictví, utrácí, nejasně hospodaří a nevykazuje práci. Navíc Praze zatím nic nepřineslo, ačkoli ji ročně stojí 15 miliónů korun. Pražskému velvyslanci v sídle Evropské unie Zdeňku Wernerovi, který nyní tráví dovolenou v Itálii, se zjevně krátí dny ve funkci.

To jsou ve stručnosti hlavní závěry kontroly a inventury, kterou v Domě Prahy v sídle EU provedli šéf finančního výboru pražského zastupitelstva Jan Štrof, šéf zahraničního výboru Miroslav Poche (oba ČSSD) a zastupitelka Markéta Reedová (Evropští demokraté). Podle nich je především nejasná loňská účetní uzávěrka bruselského zastoupení o třech zaměstnancích.

Místo peněz potvrzení

"Místo částky, která převyšuje 10 tisíc euro (přes 300 tisíc korun, pozn. red.), jsme v pokladně nalezli dobrozdání pana Wernera, že má peníze u sebe," konstatoval Štrof.

Podle kontrolní zprávy, již se podařilo sestavit, až když úředníci posbírali papíry a účtenky, které se v pražském domě různě válely, Werner užíval služební byt na náklady radnice, ačkoli měl hradit poplatky za energie sám. Finančně vyčíslená a přitom nedoložená je i vyslancova služební cesta z Bruselu do Paříže. V pražském domě se pak měsíčně pořádalo 10 až 15 pracovních obědů s velmi vysokými náklady, televizor a postel stály více než 150 tisíc korun atd.

"S panem Wernerem, který je snad nejlépe placený diplomat českých institucí v Bruselu a kromě vysokého platu dostává příspěvek na nadstandardní životní náklady, jsem strávila dva týdny. Na otázku, proč alespoň nepíše měsíční zprávy o tom, co dělá, mi odpověděl, že je velmi zaměstnaný člověk a žádný úředník," popsala Reedová. "Lobbistická i propagační činnost domu v Bruselu je nulová," konstatoval Poche.

Podle šéfa zahraničního odboru magistrátu Martina Duba se radnice snažila Wernera přimět k pořádku. "Dali jsme mu čas, aby zareagoval a vedl alespoň peněžní deník. Nestalo se ale nic," odpověděl Právu Dub.

O postu rozhodne výběrové řízení

Werner, který ke své funkci přišel bez výběrového řízení, peníze ze svých pochybení bude muset vrátit. Týká se to služebních cest i účtů za taxíky. Podle Duba se z loňského rozpočtu domu v Bruselu ještě 4 milióny korun vrátily. "Chybí mi především kontrola. Jak je možné, že dům přes rok funguje v takovém chaosu? Primátor Pavel Bém (ODS) mi přitom na interpelaci jen odpověděl, že do výběrového řízení na nového šéfa domu se pan Werner může znovu přihlásit," doplnila Reedová.

"Výběrové řízení na pražského vyslance v Bruselu vypíšeme do 15. srpna. Výsledek by mohl být znám v polovině září," konstatoval Poche.

"Myslím si, že důvodů k rozvázání smlouvy s panem Wernerem je dost," shrnul Štrof.

PETR JANIŠ, NOVINKY

obsah | svět - svet