Biatlonista Dostál je senzačně mistrem světa

Biatlonista Roman Dostál získal senzačně titul mistra světa ve vytrvalostním závodu na 20 kilometrů. Na šampionátu v rakouském Hochfilzenu dnes český reprezentant porazil o necelých deset sekund Michaela Greise, bronz získal další Němec Ricco Gross. Mezi elitu na deváté místo se prosadil mladý český reprezentant Michal Šlesingr.

Dostál se ve čtyřiatřiceti letech dočkal životního úspěchu. Biatlonista, jenž byl před závodem v průběžném pořadí letošního Světového poháru až pětačtyřicátý, vypálil rybník všem favoritům. V náročných podmínkách za hustého sněžení předvedl excelentní výkon na střelnici.

Na prvních třech položkách nezaváhal a od druhé střelby se usadil v čele závodu. Z něj ho nesesadila ani trestná minuta za chybu při posledním výstřelu, neomylný Greis běžel podstatně pomaleji a Dostála předstihnout nedokázal. Další německý favorit Gross byl sice rychlejší, ale chyboval na první i poslední střelbě a musel se spokojit s bronzem.

Závodník z Letohradu se tak po Zdeňku Vítkovi a Kateřině Holubcové stal třetím českým medailistou z mistrovství světa. Otec tříměsíčního syna Romana přitom ještě nikdy ve Světovém poháru nevystoupil na stupně vítězů. Jeho dosavadním maximem bylo páté místo z mistrovství světa v ruském Chanty Mansijsku, do první desítky pak pronikl jen ve čtyřech dalších závodech.

Ve zlatém Dostálově závodu se neztratil ani Šlesingr. Ten sice třikrát minul na střelnici, ale díky vynikajícímu běžeckému výkonu skončil devátý. Petr Garabík byl čtyřiačtyřicátý a Tomáš Holubec obsadil jednapadesátou příčku.

Bez medaile zůstal vedoucí muž Světového poháru Sven Fischer, který se třemi trestnými minutami skončil čtvrtý. Až šestý dojel vítěz předchozích dvou závodů v Hochfilzenu, norský šampion Ole Einar Björndalen, jenž minul pět terčů.

NOVINKY

obsah | svět - svet