Novák porazil thajskou jedničku, čeští tenisté nesestoupí

Skvělý výkon české jedničky Jiřího Nováka rozhodl o tom, že čeští tenisté uhájili účast v elitní skupině Davis cupu i pro příští rok. V duelu jedniček obou týmů Novák porazil domácí hvězdu a nejlepšího asijského tenistu Paradorna Srichaphana třikrát 6:4 a přidal na české konto rozhodující třetí bod. Český tým tak jako jediný nikdy nesestoupil z elitní Světové skupiny. Novák se zasloužil o všechny tři české body. V pátek zdolal Danaie Udomchoka a v sobotu společně s Tomášem Berdychem vyhráli čtyřhru. Ve třech zápasech Novák neztratil ani jeden set.

Pomalý start

Očekávaný duel se Srichaphanem nezačal Novák nejlépe. Přišel o podání a prohrával 0:3. Následně ale rozjel svůj přesný tenis od základní čáry s občasnými výpady k síti a ziskem pěti her v řadě vývoj prvního setu otočil ve svůj prospěch. Ve druhé sadě si oba hráči do stavu 4:4 podání podrželi. V deváté hře si český hráč vypracoval čtyři brejkboly a ten čtvrtý využil. Následně čistou hrou při svém podání rázně druhý set ukončil.

Čtvrtý mečbol rozhodl

Hned v prvním gamu třetího setu vzal Novák Srichaphanovi opět servis, ale z náskoku 2:0 se dlouho neradoval. Thajský hráč začal riskovat. Novák podruhé v utkání přišel o servis a stav byl 2:2. Pestřejší hrou slavil Novák úspěch v deváté hře, kdy popáté prorazil podání jedenáctému hráči světa. Při svém servisu pak Novák vedl už 40:0, ale tři mečboly ještě soupeř odvrátil. Až ten čtvrtý proměnil a odstartoval českou radost.

Nováček uspěl

Osmnáctiletý Tomáš Berdych uzavřel skóre utkání českých tenistů s Thajskem v baráži Davisova poháru na konečných 4:1. V závěrečné dvouhře, v níž dostal šanci místo Bohdana Ulihracha, porazil domácí dvojku Danaie Udomchokeho za jednu hodinu a šest minut ve dvou setech 7:6 a 6:3.

Úspěšný daviscupový debut téměř dvoumetrový Berdych absolvoval v sobotní čtyřhře po Novákově boku a i ve dvouhře předvedl mnoho ze svého umění. Především podání bylo jeho velkou zbraní, dohromady nastřílel patnáct es a soupeři povolil jediný brejkbol. První set vyhrál v tie-breaku poměrem 7:2.

Ve druhém se Berdychovi podařilo prolomit soupeřův servis v šesté hře, když využil svůj druhý brejkbol v utkání. Dvakrát si podržel servis a dokráčel pro čtvrtý český bod.

Konečný výsledek:

Thajsko - ČR 1:4

P. Srichaphan - Novák 4:6, 4:6, 4:6.
Udomchoke - Berdych 6:7 (2:7), 3:6.

Statistika utkání:

Esa: 6:3. Dvojchyby: 4:0. Brejky: 2 ze 4/5 ze 16. Celkem získané míče: 92:110. Čas: 2:09.

LIDOVKY

obsah | svět - svet