Falošné diela Dalího vznikli na Slovensku

Nemecký súd riešil škandál so slovenskou kriminálnou stopou. V Mníchove sa začal proces so známym nemeckým odborníkom v oblasti výtvarného umenia 52- ročným Ralfom M., ktorý podľa obžaloby predal 108 falošných diel svetoznámeho surrealistického maliara Salvadora Dalího namaľovaných na Slovensku. Ak Nemcovi vinu dokážu, hrozí mu až desať rokov väzenia.

Na úvod pojednávania sa expert a obchodník, ktorý je už približne desať mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, k svojim činom čiastočne priznal. Peniaze so svojím priateľom a homosexuálnym životným druhom použil na usporadúvanie bujarých kokaínových a alkoholických večierkov. Potvdil, že v roku 2001 spoznal istého slovenského občana, ktorý uňho aj dočasne býval.

"Raz mi Slovák povedal, že mi pomôže získať Dalího obrazy a grafiky. Skutočne mi v krátkom čase priniesol sedem až osem obrazov," vypovedal Ralf M. Išlo o falzifikáty, ktoré on osobne podpisoval menom Dalího. Slovák bol len sprostredkovateľom a kontaktom na ďalšieho slovenského falšovateľa, ktorého identita doteraz nie je známa. Ralf M. predával jeden obraz alebo grafiku v priemere za 4 tisíc eur. V jednom prípade však predal obraz až za 145 tisíc eur. Falošné diela, podľa jeho slov "išli na dračku" a kupovali ich dokonca aj galérie. Diela - obrazy, grafiky, litografie podpisoval obyčajným tušom a štetcom a papier na ich výrobu kupoval v istom obchodnom dome v Mníchove. V jednom prípade predal grafiku na aukcii dokonca za päť minút a následne ho "bombardovali" ďalší záujemcovia o diela španielskeho maliara.

Podľa mníchovského prokurátora Josefa Bonkampa obžalovaný predal v rokoch 2001 až 2004 dovedna až 108 falzifikátov zo Slovenska a zarobil na tom takmer 725 tisíc eur. Polovicu zo zisku dal spomínanému Slovákovi. Mníchovské orgány nepožiadali o vydanie spomínaného slovenského falzifikátora ani sprostredkovateľa na trestné stíhanie do Nemecka, keďže ani nemecké orgány by nevydali svojho štátneho občana na stíhanie do inej krajiny.

Z peňazí si financoval Ralf M. v prvom rade svoju závislosť od kokaínu a spomínané párty. "Stratil som zmysel svojho života. Večierky ma stály tisíce," vypovedal nemecký expert, ktorý je spoluautorom katalógu o dielach Dalího a majiteľom mníchovskej galérie. Bol dokonca poradcom zberateľov, ktorým radil, ako sa vystríhať kúpy falošných obrazov. "So svojím priateľom a životným druhom som sa prepadol do drogového pekla. Bola to katastrofa. Bolo pre mňa vykúpením, že ma zatkli," povedal.

Dodal, že niektorí experti z galérie ani diela nepreskúmali a okamžite ich kupovali. Iba si ich formálne pozreli a dali mu "peniaze na stôl". "Až 90 percent z Dalího diel na trhu sú falzifikáty," domnieva sa Ralf M.

Podľa názoru expertov bude mať prípad negatívne dôsledky na záujem o diela velikánov, keďže za pravosť obrazov ručil ako znalec jeden z najznámejších nemeckých odborníkov. Viacerí sa však zhodli, že neznámy slovenský falšovateľ je skutočne expert.

(ta)

obsah | svět - svet