Schatzlová: Slováci a Česi sú vo Švédsku najúspešnejší

Viac ako 180 našich krajanov bolo dva týždne hosťami Dní zahraničných Slovákov na Slovensku. Jednou z moderátoriek programu krajanských folklórnych súborov bola Švédka slovenského pôvodu Anna-Katarína Schatzlová. Mnohí si ju iste pamätajú zo slovenskej populárnej skupiny Maduar, kde spievala počas štúdia spevu na bratislavskom konzervatóriu.

Anna väčšinu života prežila vo Švédsku, ale doma hovorila s mamou po slovensky a s ocom po nemecky. Až po maturitu navštevovala nemeckú školu a dnes ovláda šesť jazykov. "Prvý raz som bola na Slovensku, keď som mala deväť rokov. Aj tak moje srdce a dušu ťahá na Slovensko. Nevedela by som si však predstaviť ani to, že by som mala žiť bez švédskej kultúry," hovorí Anna. V rodnom Švédsku má na starosti slovenskú kultúru vo švédsko-česko-slovenskom spolku.

"Stretáva sa nás asi 240 Čechov a Slovákov. Nie je nás až toľko, aby sme sa museli s Čechmi deliť do samostatných spolkov. Často mávame spoločné akcie a spolupráca medzi českým a slovenským veľvyslanectvom je skutočne fantastická," dodáva Anna.

Vo Švédsku je v zákone zakotvené právo zdokonaľovať sa v jazyku, v ktorom človek hovorí doma. A tak aj Anna raz do týždňa učí slovenčinu deti, ktoré chodia do hudobnej školy. Napriek tomu však tvrdí, že patrí ku generácii, z ktorej, žiaľ, už takmer nikto nehovorí po slovensky. A to ani tí, ktorí majú oboch rodičov Slovákov. Medzi svetlé výnimky patrí azda Annin štvorročný syn Patrik, ktorý na otázku, či je zo Švédska, radikálne krúti hlavou a odpovedá čistou slovenčinou - zo Slovenska.

"Podľa výskumu, ktorý robili vo Švédsku, sa vysťahovalci zo Slovenska a Čiech najlepšie asimilovali a urobili najlepšiu kariéru spomedzi všetkých národností, ktoré do Švédska emigrovali," dodáva Anna. V kútiku duše verí, že sa jej podarí skĺbiť svoj vzťah k obom kultúram aj vo svojej budúcej práci.

(ok), PRAVDA

obsah | svět - svet