Dráhoví cyklisté ČR získali stříbro na ME

Poprvé na vrcholné akci dosáhla česká cyklistická dvojice Petr Lazar a Martin Bláha na medaili. Na evropském šampionátu v italském městě Dolmina vybojovali jezdci Dukly Praha stříbro v bodovacím závodě dvojic. Ze zlata se radoval belgický pár Matthew Gilmore a Iljo Keisse. Šampionát na otevřené dráze provázela nepřízeň počasí. Závod jezdců do 23 let musel být třikrát přerušen, čímž se program protáhl.

Závěrečný závod kategorie elite byl kvůli silnému dešti a kluzké dráze zkrácen, místo 130 kol absolvovali jezdci necelou stovku okruhů. Lazar s Bláhou, kteří zvítězili v loňském roce v seriálu Světového poháru, jeli od začátku výborně a hned ve druhém bodovaném spurtu si připsali pět bodů za vítězství.

Po třetině závodu se podařil české dvojici spolu s Ukrajinci únik a chybělo málo, aby uprchlíci získali kolo náskoku. Naději zhatilo především špatné střídání ukrajinských jezdců. Přesto dvě druhá místa přinesla Bláhovi s Lazarem dalších šest bodů.

Celkem jich nasbírali jedenáct, stejně jako ruská dvojice Ponomarjev - Schmidt, ale ve prospěch českých jezdců rozhodl jeden vyhraný spurt. Po loňském čtvrtém místě tak česká dvojice dosáhla na vytouženou medaili.

"Vynikající byl hlavně Lazar, měl obrovský tah. Příznivě se projevila třídenní příprava na dráze v Pordenone, kde se kluci rozjeli a zúročili i starty na předcházejících etapových závodech," řekl ČTK šéf dráhové komise Českého svazu cyklistiky Jan Kopač.

V kategorii do 23 let vyhráli Dánové Alex Rasmussen a Michael Mörkov, český pár Marek Mixa a Pavel Šubrt obsadil sedmé místo.

LIDOVKY

obsah | svět - svet